Референдум ще се свиква с 400 хил. подписа

12:35, 21 юли 15 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С колко подписа да се задължава Народното събрание да свика референдум – по тази тема депутатите спориха повече от час. Сегашният праг от 500 хил. подписа, с които парламентът се задължава да свика референдум, бяха гласувани да се намалят до 400 хил.броя.

Докато от повечето парламентарни групи предлагат намаляването дори до 150 хил. , от ДПС изненадващо предложиха цифрата да стане 800 хил.

Според Четин Казак (ДПСН) подобен текст в закона изобщо не трябва да има, защото така се реализира диктатура на малцинството. Той обобщи, че дискусията в пленарната зала представлява превръщане на пряката демокрация в търг с явно наддаване кой по-малко ще даде.

Той предупреди, че подобен инструмент може много да навреди на страната, особено в ръцете на популистки партии и даде като пример референдума, който се състоя в съседна Гърция. По думите му подобни популистки предложения застрашават българската демокрация и евроатлантическите ценности.

Хамид Хамид от ДПС предложи цифрата да стане 800 хил. Той се мотивира с това, че с предложенията за намаляване можело 150 хил. фена на ЦСКА да съберат подписи за връщането на отбора в „А“ група.

В края на дебата обаче Хамид оттегли предложението си.

Георги Кадиев от левицата пък обяви, че по тази логика за диктатура на малцинството може да се откажем и от изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама