Внесоха обвинителен акт в харманлииския съд срещу телефонен измамник

12:37, 21 юли 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура-Харманли внесе обвинителен акт срещу Златко Златев, на 27 г., от Горна Оряховица, за измама с цел набавяне на имотна облага чрез поддържане на заблуждение, съобщиха от Главна прокуратура.

На 23 октомври 2014 г. Златев бил в Хасково, откъдето наел таксиметров автомобил, за да го превози до Харманли. По пътя водел разговори с неустановени лица, които уведомявал за пристигането си и настоявал водачът да кара по-бързо. Когато пристигнал в Харманли освободил таксито и наел друго от местостоянка в центъра.

На шофьора посочил адрес, на който трябвало да отиде – домът на 78 годишна старица. Слязъл на съседна улица и тръгнал пеша към къщата. В този момент друго неустановено лице се свързало с домашния телефон на пенсионерката и се представило за племенник на зет й. По телефона неустановеното лице започнало да я убеждава, че е продало нивите й, за които му била дала документи. Твърдял, че праща в пакет документите и сумата от 48 000 лева от банкноти в евро по друго лице, на което М.К. трябвало за услугата да предаде 3 000 лева. Неустановеното лице, представило се за племенник, убедило жената да не отваря пакета и да не се обажда на никого, докато не се видят в събота, когато той щял да се прибере в Харманли, да отвори пакета и да й донесе подарък – електронен апарат за измерване на кръвно налягане.

Старицата затворила телефона и излязла до пътната врата на къщата, където стояло непознато за нея лице, което я попитало дали чака пратка. Тя отговорила утвърдително, при което лицето й подало черна найлонова чанта с пакет. Тя взела пакета, но не получила квитанция. Получила ново телефонно обаждане от непознато лице, който й указало да излезе и да предаде парите на момчето, които било пред дома й.

В този момент обвиняемият Златко Златев пристигнал пеш пред дома на М.К. и застанал на пътната врата. Тя излязла и предала 3 000 лева, увити във вестник, в бяла найлонова торбичка. 

По-късно жената установила, че е измамена, когато при отваряне на пакета намерила вътре кутия с шоколадови бисквити.

Деянието е извършено повторно в немаловажен случай, при пряк умисъл и преди да е изтекъл 5-годишния срок от изтърпяване на наказание по предишна присъда, а именно 10 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 г. за измама, постановена от Районен съд-Русе. Справката за съдимост сочи, че на 4 декември 2014 г. на Златко Златев е наложено и наказание от 1,5 г. лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 г. от Районен съд-Стара Загора за деяние, извършено на 29 октомври 2014 г. в Стара Загора.

Златко Златев е безработен.

Разпитани са седем свидетели, имуществените вреди не са възстановени.

Златко Златев е в затвора в Стара Загора с мярка за неотклонение “задържане под стража” от 10 май 2015 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама