Няма данни за антракс в Пловдивско

12:56, 21 юли 15 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма данни за животни, заразени с антракс в Пловдивска област, заяви д-р Камен Янков - директор на регионалното звено на Българската агенция по безопасност на храните.

Той е категоричен, че няма заплаха за пловдивчани по отношение на опасното заболяване, което се предава от животно на човек, съобщава Радио Фокус.

По думите му антракс не е имало от 40 години, а изследвания за установяване на заболяването се правят само на съмнително животно, тъй като не могат да се изследват всички.

"Симптомите на заболяването са повръщане, висока температура и разстройство. Идентични са и при хората, и при животните", поясни специалистът.

"Известни са три форми на заболяването – кожен антракс, наречен още "синя пъпка", чревен и белодробен антракс. Кожният антракс е най-често срещан. Такъв е и случая във Варна", коментира д-р Янков и съобщи, че на 23 юли, четвъртък, е насрочена среща между епизоотична комисия и областния управител, след която ще бъдат разгласени начините за предпазване от болестта.

"Бацилът, който причинява заболяването антракс е изключително устойчив", категоричен е директорът на регионалното звено на БАБХ. По думите му заболяването се лекува, ако заразата се установи навреме, тъй като вече има мощни антибиотици.

"Има лечение при заразяване с антракс. Смъртта не е единствения изход", категоричен бе той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама