Русенската библиотека представи резултатите от обучение по финанси на деца и младежи

13:22, 21 юли 15 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ днес бяха представени резултатите от проект, посветен на обучението по финанси на деца и младежи до 24 годишна възраст.

Той е спечелен през миналата година, като с него е кандидаствано пред американската неправителствена организация EIFL(Айфел), работеща в подкрепа на обществените библиотеки, обясни директорът на русенската културна институция Теодора Евтимова. Тяхното предложение се е конкурирало с още 270 за само 10 възможни одобрени финансирания, като е спечелило едно от тях.

По време на заключителната пресконференция и среща с участниците днес беше съобщено, че първоначлно плановете са били да се обучат 150 човека, но в последствие, поради големия интерес, броят им е достигнал 233.

Днес беше разказана историята на проекта, свързана с обучението на самите обучители, както и с информацията, която те са дали на децата – за развитието на парите от натуралната размяна до биткойна, за дизайна на банкнотите и монетите.

Малчуганите са посетили и банков офис, запознали са ги и с четирите основни стълба на финансите – спестяване, харчене, инвестиране и даряване. Те са научили много за онлайн банкирането, както и за видовете валути. Запознали са се и с новия вид банкомат с депозитни функции.

На младежите пък е била обяснена разликата между дебитна и кредитна карта, видовете кредити и др. Те са научили още, как могат да използват новите технологии не само за забавление, но и за изготвяне на личен и семеен бюджет.

Проектът е бил представен и на международна конференция на Световната банка, съобщиха от русенската библиотека. Те са присъствали там по покана на организаторите. Така с работата по финансовото обучение на децата и младежите от Русе са се запознали сериозни финансови лица от цяла Европа, похвалиха се от РБ „Любен Каравелов“.

Русенската библиотека засега е единствената, която предоставя знаяния по финансова грамотност, стана ясно по време на срещата. Нейните служители обаче са обучили и библиотекари от други населени места, които да образоват по темата жителите им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама