ВАС потвърди изцяло присъдата на убиеца Емил Скорчев

13:32, 21 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд (ВАС) потвърди изцяло 25-годишната присъда на Емил Скорчев, убил умишлено и по особено мъчителен начин 28-годишната си съпруга Керанка през септември миналата година, съобщиха от пресслужбата на магистратурата.

През април тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, първата съдебна инстанция (Окръжен съд-Варна) присъди доживотен затворна Скорчев, като редуцира с 1/3 наказанието до 25 години затвор при първоначален строг режим. Изцяло се потвърждава и присъденото обезщетение в размер на 150 хил. лева за причинените неимуществени вреди и страдания на майката на Керанка.

В началото на юли, въпреки подадената срещу присъдата жалба, подсъдимият поиска от апелативната инстанция смъртна присъда. В мотивите, с които потвърждава наказанието на Скорчев, Апелативният съд намира, че правните изводи на първата инстанция са обосновани и законосъобразни.

На 21 септември м.г., в околностите на варненското село Тополи, Скорчев умишлено и по особено мъчителен начин е убил съпругата си Керанка. Жесток побой и 12 прободно-прорезни рани с нож по шията, гърдите, корема и ръцете. Един от тях, в сънната артерия, се оказал смъртоносен за 28-годишната жена.

Квалифициращото обстоятелство "убийство по особено мъчителен за жертвата начин” се обуславя от причинените приживе и установени със съдебно-медицинска експертиза множество наранявания. Керанка безспорно е осъзнавала случващото се с нея, изпитвайки извънредни мъки и страдания.

И втората съдебна инстанция цени двете заключения на изготвените психиатрични експертизи, според които подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Скорчев не страда от психично заболяване, в тесния смисъл на думата, и може да носи наказателна отговорност.

Преценявайки емоционално-агресивните изблици на подсъдимия, от необоснована агресия до опити за самоубийство, в това число и в съдебно заседание пред апелативния състав, съобразявайки заключението на комплексната психологична и психиатрична експертиза, въззивната инстанция преценява, че не следва да проявява по-голямо снизхождение при определяне на наказателната репресия.

Както агресията на Скорчев, така и опитите за самоубийство са проекция на съзнателни и обмислено взети решения, основани на чувството за вина, а демонстративният им характер (според вещите лица) целят единствено себеоневиняване, съчувствие и подсигуряване на по-приемлив режим в затвора. Промяната в позицията му,че не желае да се намалява наложеното вече наказание, а да му бъде наложена смъртна присъда, се преценява от Варненския апелативен съд като абсолютно несъстоятелно и неподлежащо на коментар.

Според Варненския апелативен съд присъдата на първоинстанционния съд за Емил Скорчев (25 години затвор при първоначален строг режим и 150 хил. лева обезщетение) е правилна, законосъобразна, справедлива и следва изцяло да бъде потвърдена. Решението може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама