Кънев: Конституционната промяна ще се реши в часовете преди гласуването ѝ

13:59, 21 юли 15 / Политика 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито за момент не съм се съмнявал, че часовете преди гласуването на промените в Конституцията, ще са решаващи. Това заяви пред журналисти съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде репортер на София Topnovini.bg. Изказването на Кънев идва малко след срещата му с премиера Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан за приемането на първо четене на промени в Конституцията. 

Според него са останали някои неизяснени точки от разговора с Местан и Борисов.

Едната е дали ще се гласува по вече внесения законопроект в пленарна зала в петък или ще се подготви нов. За да бъде смислен новият, той трябвало да има 180 вносители и да се постигне търсения от Местан ефект за бързо разрешаване на проблема преди местните избори.

„По този въпрос няма противоречия, защото това очевидно е добър вариант“, подчерта Радан Кънев.

Другият въпрос изглеждал към настоящия момент непреодолим. Това е желанието на ДПС в новия законопроект да се прехвърлят правомощията от колегиите на ВСС към пленума.

„Целта е разделянето да бъде имитативно – проформа. По този начин да направим имитация на съдебна реформа за пред чужденците. Никога не сме се съмнявали, че има конституционно мнозинство за имитации“, не спести критиките си тъмносиният лидер.

По думите му такова е имало и във всички досегашни парламенти. Истински важният политически въпрос оставал дали говорим за имитация или за реална промяна. Това щяло да определи в крайна сметка дали ще се съберат тези 180 подписа.

„Довечера предстои среща на парламентарната група на блока и гражданския съвет. Ще обсъдим и ще вземем своето решение. Моето лично решение е, че законопроект, който предвижда имитация, не мога да подпиша и не мога да подкрепя“, допълни Кънев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама