Жители на Плетена се страхуват за домовете си

14:00, 21 юли 15 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на сатовчанското село Плетена се страхуват за жилищата си. Причината - свлачището, което остави без питейна вода населеното място и донесе големи щети на няколко къщи е активно и в този момент.

Една от пострадалите къщи е тази на Руси Къдрев. Веднага след активизирането на свлачището той и жена му информирали кмета на общината за случилото се.

"Посочи ми една дата от календара и каза, че тогава ще стане ясно какво ще се направи", разказва жената на Руси. Съпрузите са учители и всяка вечер заспиват със страх свлачището да не създаде нови проблеми.

От община Сатовча са се заели с проблема. Администрацията е осигурила средства за изготвяне на проект за укрепване на свлачището, съобщи заместник-кметът Елхан Кълков. Той допълни, че на мястото е идвал и екип на 'Геозащита" - Перник, който оценил щетите.

За укрепването на двете свлачища в общината са необходими 1 500 000 лева. Очаква се те да бъдат отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Както Topnovini.bg вече писа, в началото на месец февруари заради проливните дъждове в Община Сатовча се активизираха две свлачища. Едното бе в село Плетена и напука четири къщи. Пътят към училището пропадна, а пороят отнесе водопровода на селото. Другото пък подкопа единствения път към село Осина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама