ОИЦ - Русе представи възможности за активна заетост на младежи

14:08, 21 юли 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
42-ма представители на неправителствени организации, центрове за професионално обучение и администрации участваха днес в информационна среща, посветена на насоките за кандидатстване по процедура „Активни“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 -2020 и електронното подаване на предложенията чрез системата ИСУН 2020. Събитието беше организирано от Областния информационен център - Русе и се проведе в зала 1 на Областната администрация-Русе, съобщават организаторите.

Пред заинтересованите страни експертът от ОИЦ-Русе Габриела Стефанова е разяснила особеностите на процедурата, чиято цел е да идентифицира, активира и интегрира в заетост младежи до 29 години вкл., които  са извън образование, обучение, не работят и не са регистрирани в бюрата по труда. 

По „Активни“ могат да кандидатстват: НПО, фирми, посредници на пазара на труда, ЦИПО, ЦПО, национално представителни социални партньори, общини и райони на общини, работодатели (вкл. общини, райони на общини и общински предприятия по чл.52 от ЗОС). Особеност на процедурата е, че допуска партньори по проекта. Присъстващите бяха запознати и с допустимите дейности и разходи по процедурата, които са насочени към индентифициране, активиране, насочване към образование или професионално обучение за започване на работа, насочване към пазара на труда. „Активни“ предоставя възможност за субсидирана заетост до 6 месеца. По отношение на наемането на работа бяха отбелязани специфичните условия. По време на обучението на младите хора от целевата група в професионална квалификация или ключови компетентности те ще получат и стипендии. 

По „Активни“ крайният срок за подаване на проектните предложения е до 31 август 2015 г. Кандидатстването е само електронно чрез системата ИСУН 2020.

Какви са точните стъпки за попълването на електронния формуляр, особеностите на системата и основните правила, които трябва да се спазват, за да бъде приет и регистриран документът е представил експертът Марина Билчева. Сред основните акценти бе отбелязан факта, че електронното кандидатстване облекчава  кандидатите и гарантира прозрачност.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама