Полицейският синдикат: Исканията ни не само не са удовлетворени, но и не са обсъдени

14:09, 21 юли 15 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като вчера полицейският синдикат обяви, че излиза от преговорите с МВР за реформата в силовия сектор, днес от организацията обявиха, че предложенията им до социалния министър Ивайло Калфин „не само не са удовлетворени, но и не са обсъдени“.

С официално писмо до медиите синдикатите припомнят, че в началото на юни са се съгласили с предложените от Калфин промени по Кодекса за социално осигуряване (КСО). Тогава обаче те поискаха две неща – гратисен период и диференциация на длъжностите във ведомството. Второто, след провеждане на обществени обсъждания с широката общественост, което да е част от дебата за цялостната реформа на МВР. В нея едно от основно заложените действия е това, че пенсионирането в сектора ще става на 55 години, а условията ще бъдат едни и същи за всички, в т.ч. и за представителите на политическото ръководство.

„Никой не оспорва, че служителите в сектор Сигурност не са проблем за осигурителната система; че пенсионираните по чл. 69 от КСО са по-малко от 4% от всички пенсионери; че осигуровките им покриват разходите по пенсиите. А реформата и увеличаването на възрастта за пенсиониране ще доведе до спестявания в размер на 4 млн. лева. Дали 4-те милиона в повече в бюджета на НОИ са по-важни от 7-те милиона граждани на Република България?“, пише в писмото на синдикатите на МВР.

„Считаме, че е крайно необходимо незабавно да започне широк обществен дебат по структурата и функциите на МВР, който да постави начало на разработването на програма за реална дългосрочна реформа с хоризонт 2030 г., около която да се обединят представителите на всички политически партии, за да се прекрати порочната практика на реформиране „на парче“, което превръща МВР в най-дълго реформирано и практически най-нереформирано министерство“, се казва още в позицията на полицейските синдикати.

Те предлагат Народното събрание да стане инициатор на такъв дебат.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса мотивите и аргументите на синдикатите срещу предложената пенсионна реформа за служителите в сектор „Сигурност“:

Механичното приравняване на изисквания за придобиване право на пенсия от служителите в сектор “Сигурност” към тези за категорийните работници е порочно.

Законодателят е приел, че тези служители са особена група и поради това не ги е причислил към упражняващите която и да е категория труд, отделяйки условията за тяхното пенсиониране в специален текст от КСО. Това очевидно не се поставя под съмнение и с настоящия Законопроект, доколкото не са предвидени промени в този смисъл на чл. 69.

Механичното приемане на определена средна възраст на пенсиониране за минимална възраст за получаване право на пенсия е също толкова порочно и неправилно.

Липсва анализ на това как е формирана тази средна стойност, служители от какви нива са упражнили правото си на пенсия при граничните стойности, които я формират, по реда на кои текстове от ЗМВР е прекратено служебното им правоотношение, какви са били причините за това.

По никакъв начин не се отчита фактът, че условията за пенсиониране на мъжете и жените в сектора “Сигурност” са абсолютно изравнени и Законопроектът не предвижда никаква промяна в това отношение.

Не е отчетено и обстоятелството, че последните две изменения в изискванията за минимален осигурителен стаж при пенсиониране на служителите в сектора не бяха въведени плавно, а скокообразно.

Вместо това Законопроектът практически предлага поредното шоково изменение на условията за пенсиониране на работещите в сектора – трето по ред за сериозен брой от заетите в него през последните 10 години.

Очакваният икономически ефект в размер около 4 милиона лева изглежда несъразмерно малък, сравнен с общия дефицит на НОИ, и е невъзможно да се приеме като сериозен аргумент за отказ от предвиждане на гратисен период при въвеждане на някои предвидени от Законопроекта мерки.

Допълнителни аргументи в тази посока са относително ниският брой пенсионирани по реда на чл. 69 от КСО – 88 хиляди на фона на общия брой от над 2 милиона и 100 хиляди пенсионери в страната, както и фактът, че броят на новоотпуснати пенсии по реда на чл. 69 е съизмерим с прекратените поради смърт.

Неприемлив е аргументът, че тези мерки могат да бъдат компенсирани с отпадне изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст и по отношение на военнослужещите, държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и останалите лица по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.

Тази “компенсация” ще се ползва от ограничен кръг служители предвид възстановяване правото на работодателя да прекратява правоотношенията със служител, упражнил правото си на пенсиониране.

В чисто психологически план предлаганата промяна в този вид и с тези конкретни параметри може да доведе единствено до увеличаване на несигурността сред служителите в сектора, намаляване на мотивацията им до критични нива и реална опасност от срив в системата. Резултатите от това могат да бъдат изключително опасни за цялото общество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама