Президентът на Тошиба подаде оставка заради финансов скандал

14:43, 21 юли 15 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Тошиба Хисао Танака e подал оставка заради финансов скандал в компанията. Оставка са подали и двамата му предшественици Норио Сазаки и Ацутоши Нишида, както и още петима членове на управителния съвет на японския технологичен гигант.

Сазаки, който в момента е вицепрезидент на компанията, ще бъде освободен и от всички постове, заемани от него в правителствени комисии, е заявил по-рано днес японският държавен министър за икономическата и фискалната политика Акира Амари.

Според публикуван вчера доклад на независими одитори, финансовите показатели на компанията шест години не са отговаряли на действителността, а печалбата е била завишена със 151,8 млрд. Йени или 1,2 млрд. долара.

Докладът на одиторите посочва, че Танака и неговите предшественици са оказвали системен натиск върху подчинените си да завишават печалбите от компютърния бизнес на концерна.

Японските регулаторни власти за пазара на ценни книжа обмислят да препоръчат на Службата за финансови услуги да наложи глоба на конгломерата. Очаква се и Токийската фондова борса да реагира с предупреждение до инвеститорите за Тошиба, съобщават световните агенции.

"Компанията приема ситуацията, която е причинила, много сериозно и много се извинява на нашите акционери, инвеститори и заинтересовани лица", се посочва в официално изявление на компанията Тошиба.

Това е най-големият корпоративен скандал в Япония от счетоводния скандал около производителя на фотографска и видео техника Олимпус през 2011 година, когато компанията призна за фалшификации на финансови извлечения, за да се прикрият инвестиционни загуби за над 100 млрд. йени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама