Комари сеят тропически зарази във Варненска област

15:04, 21 юли 15 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специална апаратура за мониторинг на комари са поставили от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна в село Тръстиково, община Аврен. Причината за това е установеният случай на западнонилска треска в селото, която повали 12-годишно дете след ухапване от комар.

Кметът на Тръстиково Лъчезар Лазаров уточни пред Topnovini.bg, че здравните инспектори са отишли на място миналия четвъртък, 16 юли, и са поставили лабораторни лампи в заблатената местност край селото. Взети са и ларви на насекоми. Очаква се замерванията да продължат една седмица, след което всички проби ще бъдат изпратени до Националния център по заразни и паразитни болести към Министерство на здравеопазването.

След проведено сериозно лечение във варненска болница 12-годишното дете е било изписано, но вследствие на прекараната болест е получило вторично енцефалит (възпаление на мозъчната тъкан).

От Здравната инспекция съобщиха за Topnovini.bg, че най-опасните комари, които се срещат в областта, са от родовете "Кулекс", "Анофелес" и "Тигров комар". Затова третирането на зелените и заблатени почви срещу хвърчащите кръвопийци е не само препоръчително, но и задължително. 

Миналото лято редакцията на Topnovini.bg беше засипана със сигнали за нашествие на комари на територията на общините Аврен и Долни чифлик. Дори в курорта "Камчия" не бе пръскано срещу насекоми и паразити, а стотици туристи и гости на комплекса се оказаха безпощадно нахапани.

Тази година, която е предизборна, в община Аврен редовно се извършва дезинсекция, увери кметът Емануил Манолов. Третирането включва парковете, детските градини и училищата. Същото твърди и кметът на Тръстиково, допълвайки, че обработването на блатните местности представлява по-голяма трудност. По думите му тропически болести и друг път са поваляли местни жители, като преди десетина години е имало и два смъртни случая.

Ако и във вашето населено място не се извършва качествена дезинсекция, можете да ползвате познатите предпазни средства като лепенки, кремове, мрежи на прозорците и др. А някои ароматни билки като лавандулата, например, ще принудят комарите да стоят далеч от вас и вашия дом.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама