Паметникът на Начо Иванов остава в Търговската гимназия в Бургас

15:08, 21 юли 15 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметникът на бившия патрон на Търговската гимназия – Начо Иванов, остава в двора на Търговската гимназия в Бургас. Искането беше монументът да бъде изместен в градинката до храм „Света Богородица”, където могат да го виждат повече бургазлии и гости на града.

Предложението за местенето на монумента бе на общинския съветник Йордан Георгиев. По неговите думи, ръководството на Търговската гимназия също е съгласно паметникът на Начо Иванов да бъде преместен, тъй като предвижда в тази част на двора да се строи класна стая, спечелена по европроект. Предложението е подкрепено от ръководството на Българския антифашистки съюз.

Против местенето се изказа Руслан Карагьозов от ГЕРБ. Той каза, че ако излезе от двора на школото, паметникът придобивал съвсем друг статут. Според композитора Начо Иванов има значение единствено за самото училище като негов патрон, но не и за гражданството като цяло. А щом и от самото ръководство на училището били съгласни за местенето, значило, че дори и от там не го уважават достатъчно.

В момента паметникът се намира в двора на едно от най-елитните училища в морския град. Според общинския съветник Йордан Георгиев обаче 90 % от учениците там изобщо не са чували кой е всъщност Начо Иванов. „Паметникът е „забравен“, неподдържан и липсват част от познавателните му елементи, като име и години. Клоните на прилежащите дървета изцяло са го закрили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама