Президентът призова технически спорове да не провалят съдебната реформа

15:40, 21 юли 15 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нека да не позволяваме технически спорове относно детайли да се превръщат в непреодолими пречки! - това се казва в официално обръщение на президента Росен Плевнелиев по повод разговорите между политическите сили за промените в Конституцията. По рано днес премиерът Бойко Борисов, лидерът на ДПС Лютви Местан и на ДСБ Радан Кънев не постигнаха консенсус по темата.

"Президентът Росен Плевнелиев изразява надежда, че парламентарно представените политически сили ще запазят наложилия се конструктивен подход в търсене на решения за промени в Конституцията, с цел подобряване работата на съдебната власт", се казва още в позицията. 

Той предупреждава, че последиците от провал на реформата ще бъдат изключително тежки за доверието на гражданите към институциите, за ефективното членство на България в европейските структури, в това число и присъединяването към Шенгенското пространство.

Съдебната реформа е ключов национален приоритет и вече няма съмнение, че за нейното успешно осъществяване са необходими промени в Конституцията, напомня Плевнелиев.

По думите му това е тежък и отговорен процес особено в 43-то Народно събрание с неговото многообразие и широко политическо представителство.

"Въпреки това към този момент, благодарение на усилията да се намери консенсус, беше извървян значителен път. Важно е реформата да генерира устойчивост на промените в съдебната системата. А устойчивост е възможна единствено при максимално широко съгласие. Ако успеем да извървим останалите няколко стъпки своевременно и по този национално отговорен начин, ще изпратим силен позитивен сигнал до българските граждани и до европейските партньори", смята държавният глава.

Плевнелиев призовава парламентарно представените политически сили да подходят надпартийно и национално отговорно и да използват следващите дни за намиране на решения и преодоляване на различията там, където все още ги има, в интерес на очакванията на българските граждани и европейските ни партньори.

Президентът изразява своята увереност, че само чрез съгласие могат да се постигнат реални устойчиви стъпки в правилната посока не само по отношение на съдебната реформа, но и във всички останали приоритетни за страната сектори, завършва президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама