Областна администрация - Русе разглежда жалба за незаконен добив на инертни материали в с. Ряхово

16:41, 21 юли 15 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Областният управител Стефко Бурджиев проведе среща, свързана с получена жалба от граждани за добив на инертни материали от река Дунав в района на село Ряхово, Община Сливо поле. Информацията съобщава прес центърът на губернатора. На срещата са присъствали още зам.-областният управител Станимир Станчев и представители от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” – Русе, Басейнова дирекция ИАППД - Русе, Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе, Дирекция „Речен надзор Русе” на Изпълнителна агенция „Морска администрация”, кметът на село Ряхово Георги Атанасов и др. 

С жалбата гражданите от село Ряхово твърдят, че от няколко седмици се наблюдават действия на търговско дружество с разрешително за изземване на наносни отложения от река Дунав, водещи до ерозия на брега, подкопаване на пристанището в селото, заличаване на плажната ивица и др. Подателите сигнализират за сериозни и трайни поражения върху брега, върху реката, а също и за неблагоприятните последици за околната среда и биоразнообразието, включително върху намиращите се в близост защитени зони „Калимок Бръшлен” и „Комплекс Калимок”. Жалбоподателите изразяват загриженост за стабилността на бреговата ивица и опасността от наводнения.

По този повод Областният управител е издал заповед за извършване на проверка на място на изложените в жалбата твърдения, като в нея възлага на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” – Русе, Басейнова дирекция Дунавски район, Водно бюро Русе, Изпълнителна агенция „Морска администрация”, Дирекция „Речен надзор Русе” и Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе да изготвят становища по поставените задачи съобразно компетентностите им.

След като са били набелязани общите мерки за преустановяване на нарушенията при добива на инертни материали и с цел предотвратяване ерозията на брега, на срещата са били взети следните решения: всички институции да разгледат нормативната уредба по която работят като закони и наредби и да излязат с готови предложения за промяната им; да се извършват ежедневен контрол в зоната на Ряхово; кметът на село Ряхово да сезира институциите при нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама