Още един паметник скара софиянци, „Обеля“ не иска Лихачов

16:59, 21 юли 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази сутрин жители на квартал „Обеля“ се събраха на протест срещу построяването на паметник на руския академик Дмитрий Лихачов. Монументът ще бъде издигнат на една от площадките в квартала. Хората обясниха, че проблемът не бил чий ще е паметникът, а мястото, на което ще бъде поставен. Те бяха подкрепени от общинския съветник Марта Георгиева.

Пред София Topnovini.bg, тя обясни, че Лихачов е личност, с голяма принос за българската история. Въпреки това не било правилно да се изгражда паметник в негова чест без хората да бъдат попитани.

„Първоначално те са очаквали, че общината ще облагородява вече занемарената и стара градинка, но няколко дни по-късно разбират, че в нея ще се изгражда паметник. Да не говорим, че хората в квартала не са информирани какъв е този човек, не е направена информационна кампания.За тях това е просто един паметник, който за младите хора, които не са информирани, означава просто парче бетон“, заяви тя.

Решението паметникът да бъде построен е взето от Столичния общински съвет преди една година. Поставянето му се обмисля още от 2008 година и е по идея на редица русофилски организации. Първо е мислено да бъде поставена почетна плоча, но през 2014 г., се взима решение да е паметник.

„Той е изцяло финансиран от организациите. Общината не е дала, няма и даде нито лев от бюджета си за него“, обясни за София Topnovini.bg, кметът на района Младен Младенов.

Тази сутрин той също отиде на място, за да разговаря с хората. По думите му обаче, това е „предизборна инициатива“

„Според мен това не е обективното мнение на хората, защото дойдоха едва 15 души на протеста, докато имаше едни 30 - 40 човека, които бяха "за" паметника, но някои медии не показаха това и не зная защо. Драмата отначало беше за това, че ще се строи паметник на партизани. Когато се разбра, че всъщност той е на академик Лихачов, тогава тезата беше сменена и започнаха да ни обвиняват, че не са били уведомени за поставянето му, което също не е вярно, тъй като в целия квартал имаше информационни табла с проекта“, каза Младенов.

Той подчерта, че след като протестът тази сутрин приключил, някои от протестиращите признали, че дори не са от квартала.

„Останалите се оказаха бивши собственици на имота, които доколкото разбрах са искали във времето да си го върнат, но за жалост това го разбрах по-късно, когато демонстрацията беше приключила“, каза още Младенов.

По думите на общинския съветник Марта Георгиева, хората се оплаквали, че освен, че паметникът ще бъде поставен в градинката, той ще е позициониран в средата, където би пречило за спокойното преминаване на гражданите. Освен това в квартала имало много по-голяма нужда от реконструкция и подновяване на детските катерушки в района, отколкото от поставянето на поредния паметник.

„В момента подготвям едно искане общинския съвет да си отмени решението. Мисля да го предложа още тази седмица. Особено сега, след като промениха наредбата за паметниците, имам пълното основание да изготвя това искане и да го внеса в общинския съвет. Все пак в новата наредба се промениха и условията за обществените обсъждания, каквото трябва да се направи и в този случай. Да бъдат попитани хората какво искат и къде го искат“, обяснява Георгиева.

Кметът на района също заяви, че в най-кратки срокове ще уведоми Столичния общински съвет за ситуацията.

Дмитрий Лихачов (1906- 1999) е руски филолог и културолог, академик и член на Академията на науките на СССР. Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са и византийската и славянската литература и изкуство. Изследванията му засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама