Лукарски: Докато аз съм министър, ВМЗ ще е държавна собственост

17:31, 21 юли 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"ВМЗ-Сопот няма да се приватизира, докато аз съм министър. Има достатъчно работа за предприятието, има бъдеще и поръчки за близо 300 млн. лв." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при посещение на площадката на предприятието в с. Иганово, където се срещна с представители на синдикатите, работниците и ръководството на предприятието.

Той посочи, че в рамките на годината са осигурени поръчки за 83 млн. лв. и за още 216 млн. лв. през 2016 г. Договорености с партньорите по текущи договори, по които има забавяне също са постигнати. По негови думи в момента заводът дори не може да смогне да изпълни направените заявки.

Министър Лукарски увери работниците, че съкращения няма да има и предвид обемите на договорените поръчки може да се наложи да се наемат и нови. При възможност и добри договори ще се търсят варианти и за увеличаване на работните заплати и изплащането на бонуси.

Министър Лукарски заяви, че има достатъчно основания да смята, че сегашното ръководство си върши работата. "Ако бъда убеден, че нещата не вървят, тогава може и да има смени", допълни той, като обясни, че в момента се сменят доставчици и новите договори, които се подписват са между 5 и 10% по-благоприятни за завода. Министър Лукарски посочи още, че е готов да чуе притесненията на всички страни по отношение управлението на предприятието, но по негови думи недоволството се дължи на липса на информация и разминавания.

"Ще направим всичко възможно да подобрим условията на труд и да гарантираме работата на хората", увери министър Лукарски, като посочи, че се търсят възможности за това през ОП "Иновации и конкурентноспособност" и други европейски програми, включително и за модернизиране на поточните линии. Относно мерките за сигурност министър Лукарски каза, че те явно не са били на добро ниво предвид случилите се инциденти на площадката в Иганово. По данни на ръководството 80 от общо 163 охранители са на Иганово. "Ако трябва, ще проведем конкурс за нови фирми за охрана", обобщи министърът на икономиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама