От ТЕЦ-Плевен готови пак на протест

17:34, 21 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Готовност за протест заявиха днес в декларация до медиите енергетиците от “Топлофикация – Плевен” – ЕАД. Те са притеснени от приетите на първо гласуване и предложени и одобрени от Комисията по енергетика към Народното събрание за второ гласуване промени в Закона за енергетиката в частта му за създаване на фонд "Сигурност на електроенергийната система". Чрез фонда ще се компенсира недостига на средства за покриване на разходите на Обществения доставчик – НЕК - ЕАД чрез вноски, които да бъдат в размер на 5 % от месечните приходи от продадена електрическа енергия на всички производители на електрическа енергия.

„Известно е, че към топлофикационните дружества през последните години се провежда политика на рестрикции по отношение на признаване на разходи и определяне на цените, което от своя страна води до невъзможност за положителен финансов резултат. От друга страна недостига на оборотни средства поради предварително заплащане на природния газ, ненавременното заплащане на топлоенергията от битовите клиенти и закъсняващите плащания на продадената електроенергия, водят до задълбочаващи се финансови и технически проблеми“, се посочва в декларацията.

Лишаването от още 5 % от приходите от продажба на електроенергия, изискването за срочно плащане до 15 число на месеца, възможността за събирането на вноските по реда на данъчно-процесуалния кодекс както и непризнаването на вноските като разходи при ценовото регулиране води до финансов колапс на дружеството и невъзможност за изпълнение на дейността ни, обясняват плевенските енергетици.

От ТЕЦ-Плевен са категорични, че  с тези намерения за промени се създават реални опасности за невъзможност за спазване на тези задължения и фалити в сектора.   

"Ние енергетиците от “Топлофикация - Плевен” - ЕАД не можем да се съгласим с този допълнителен способ за намаляването на необходимите ни годишни приходи, което крие от своя страна явна опасност да се окажем в положението на  НЕК- ЕАД.

Декларираме, че ще използваме всички законови и нормативни форми за протест за отстояване на правата ни и за неприемане на посочените промени в Закона за енергетиката", категорични са от ТЕЦ-Плевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама