Христо Иванов: Съдии да решават за съдии, а прокурори - за прокурори е международен стандарт

18:17, 21 юли 15 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спорният момент от промените в Конституцията, като че ли се фокусира върху конструкцията на ВСС и разпределението на правомощията между пленума и колегиите. В това отношение нещата за мен са доста ясни, защото ние имаме мярка в стратегията, която ясно казва, че решенията по кариерни въпроси трябва да се взимат от колегията на съдиите за съдии и колегията на прокурорите за прокурори. Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Христо Иванов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Изказването му е по повод срещата между Бойко Борисов, Лютви Местан и Радан Кънев по-рано през деня. По думите на Иванов този текст е гласуван от Народното събрание с подкрепата и на ДПС, и на всички партии, които участват в преговорния процес.

„Надявам се, че е въпрос на някакво недоразумение. Това е международен стандарт и никой не може да твърди, че е проект на някоя политическа фигура“, категоричен е Иванов и допълни, че е буквален цитат от решение на консултативния съвет на европейските съдии. Многократно е бил препоръчван на България от страна на Съвета на Европа, от Венецианската комисия.

„Това не е нещо, което някой си е изсмукал от пръстите и може да твърди, че е негово“, допълни правосъдният министър. Според него не би трябвало да няма трудност да се постигне консенсус по него.

Христо Иванов обясни, че не е видял предложенията на ДПС на хартия и не вижда защо трябва да се говори за бламирането му от тяхна страна. „Обсъждат се различни процедури. За мен е важно съдържанието. Това е важно за да имаме реална реформа и да не я изпразваме от съдържание. Често пъти се говори за червени линии. Аз искам да кажа, че въпросът за това да изпълним този международен стандарт и този запис от стратегията не е червена линия, не е политичсека линия, тя е смислова линия“, посочи правосъдният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама