Корнелия Нинова: Управляващите имитират съдебна реформа пред Брюксел

18:57, 21 юли 15 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Това не е истинска съдебна реформа, това е имитация за пред Брюксел, а може би и за пред хората“, заяви депутатът от левицата Корнелия Нинова пред БНТ.

Утре предстои среща на премиера Бойко Борисов със социалистите в опит да събере необходимата подкрепа за промените в Конституцията.

Нинова обаче беше категорична, че на утрешната среща отиват с ясна и непроменена позиция „против“ предложените изменения на основния закон.

Тя повтори, че за БСП съдебната реформа трябва да мине през поправки в процесуалните закони, не в Конституцията.

По думите й належащи в тази насока са промени в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс, с основна цел да се ускори наказателният процес. Нинова попита как точно разделянето на ВСС на две колегии ще се отрази благоприятно на някого, чието дело се точи с години.

„Към момента никой не може да прогнозира какво ще направят управляващите – дали ще изтеглят настоящия проект за промени в основния закон и дали ще внесат друг“, каза още Нинова. Определи декларацията, която предлагат от АБВ като „политически ход, без никаква правна стойност“.

Тя обвини правосъдния министър Христо Иванов, че манипулира с твърденията си, че всички парти, включително и БСП са подкрепили  промените в Конституцията, след като са гласували стратегията за реформа в съдебната власт. Нинова обясни, че е проверила и в стенограмите на заседанието тогава - лидерът на партията Михаил Миков е подчертал, че тя трябва да се случи без промяна в основния закон. 

Нинова каза също така, че още утре ще си направи отвод на заседание градския пленум на БСП – тя е една от номинациите за кмет на столицата в БСП-София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама