Шенген и бъдещето на България зависят от конституционните промени

21:11, 21 юли 15 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бъдещето на България и присъединяването ни към Шенген минават през приемането на конституционните промени, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който е на посещение в Бавария. Там са и вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, както и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Премиерът сподели, че баварците са учудени защо съдебната ни реформа не се приема.

„Трябва да се възползваме от този мотор на Германия, каквато е Бавария, и с тези приятелства, които имаме, да ги въплътим в по-добро бъдеще за българския народ”, каза още Борисов, като изрази мнението, че очаква инвестициите да продължат да идват в България.

„За нас Бавария е голям приятел, стратегически и високо ценен търговско-икономически партньор”, написа във фейсбук профила си той, като отбеляза, че баварският бизнес може да разчита на страната ни като стабилно място за инвестиции.

В Мюнхен Борисов се срещна с министър-председателя на федералната провинция Хорст Зеехофер и са обсъдили растежа, който търговският стокообмен между България и Бавария бележи от няколко години.

За 2014 г. има ръст от близо 10%, което се равнява на 792 млн. евро. За първата половина на 2015 г. ръстът вече е близо 8%.

България проявява интерес към по-активно партньорство в сектори като машиностроене, електроника, електротехника и автомобилната промишленост. В областта на енергетиката страната ни търси подкрепа за изграждане на газов хъб, отбелязва министър-председателят, като казва, че баварски инвестиции са добре дошли за разширяване и поддържане на газовото хранилище „Чирен“.

Очаква се баварският премиер Хорст Зеехофер да посети София в следващите два месеца по покана на Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама