Реформатор заподозря сделка по закона за референдумите

22:08, 21 юли 15 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не можах да разбера защо не минаха предложенията на ГЕРБ за намаляване на праговете за валидност на референдумите. Бяха подкрепени със смислени мотиви, но не чух обяснения. Всичко говори за някаква сделка. Имайки предвид пламенното изказване на господин Местан, аз си мисля лично в тази посока, но нищо конкретно повече не мога да ви кажа.

Това заяви пред журналисти Петър Славов, депутат от ПГ на Реформаторския блок и член на правната парламентарна комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Както по-рано съобщихме, макар да бяха одобрени на първо четене текстове, с които прагът за валидност на допитванията да се намали, при окончателното приемане на промените в пленарната зала те бяха отхвърлени.

Остава досегашното условие за валидност – да са гласували поне толкова, колкото на последните парламентарни избори.

Предложението беше да се намали на 40 процента от имащите право на глас. Когато пък допитването съвпада с избори, както приеха по-рано депутатите, той да се счита за валиден при 50 процента от гласувалите на съответния вид избор.

„До един момент всичко вървеше горе-долу по доклада на комисия, както се очакваше. Визирам промените за промяна на прагове. В един момент това хубаво предложение беше оттеглено в зала от ГЕРБ без мотиви. Аз съответно настоявах да остане и да го гласуваме, тъй като самият аз имах предложения върху него, които го прецизираха", обясни Славов.

Попитан дали това е свързано със съдебната реформа и срещите сутринта, депутатът каза, че това само от тях може да бъде разбрано. Много жалко било, че едни добри промени се жертват с някакви неясни мотиви и за някаква сделка. Според Петър Славов нещата не трябва да стават така.

На въпрос дали си струва тази жертва в името на подкрепа за конституционните промени, народният представител заяви, че това ще го разберем много скоро, когато в петък вероятно ще бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала измененията в Конституцията.

„На ДПС им е неприятно подобно нещо да бъде прието. Страх ги е от референдума, особено от референдума за задължителното гласуване. За мен нещата така не може да се правят“, посочи Петър Славов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама