Връчиха дипломите на курсантите и кадетите от НВУ на връх Шипка

08:06, 22 юли 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На връх Шипка се проведе тържественият ритуал по връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от „Випуск 2015” на Националния военен университет „Васил Левски” . Дипломи получиха 79 курсанти, 5 от които са граждани на Социалистическа Република Виетнам.

Свидетелства за професионална квалификация  бяха връчени на 44 кадети от Професионалния сержантски колеж. 12 курсанти завършват с отличие и получиха грамоти Cum Laude. Връчени бяха и награди на изявени спортисти курсанти.

„Има дълбока символика във факта, че получавате дипломите си точно на този висок връх - един от върховете на българския национален дух и лична отговорност пред днешна България“. Това каза в словото си заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов на тържествената церемония за връчване на дипломите.

Ритуалът, който се състоя на връх Шипка, възстановява традицията от 1991 г. възпитаниците на военния университет да получават дипломите си на исторически места в България. „Бъдете пример за професионализъм, воля и морал за колегите и подчинените си по време на цялата си служба във въоръжените сили“, каза още заместник-министър Исмаилов при връчването на дипломите на 12-те курсанти, завършили с отличие НВУ„Васил Левски“. 

Преди тържествения акт на връчването на дипломите на връх Шипка, випускниците поставиха венци пред Братската могила на загиналите руски воини и пред паметника на падналите през войните в Дряново и в град Габрово пред паметника на Васил Априлов и паметника на загиналите във войните от 1912-1913 и 1915-1918 година.

На 24-ти юли от 10.00 часа пред Музикално-драматичния театър „К. Кисимов” във Велико Търново ще се състои ритуалът по присвояване на първо на офицерско звание на курсантите и първо сержантско звание на кадетите от „Випуск 2015”.

Пагони за първо офицерско звание „лейтенант” ще получат 74 курсанти, а в първо сержантско звание ща бъдат произведени 44 кадети.

За новопроизведените офицери „Випусск 2015” е 137-ми по ред от създаването на първото военно училище непосредствено след Освобождението на България и е седми за Професионалния сержантски колеж, съобщиха от висшето училище. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама