Радан Кънев: Няма да се поклоним на ДПС

08:41, 22 юли 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има програма на правителството и предложения за конституционни промени. Те са много по-леки от първоначалния замисъл за реформа, който бяхме подготвили. Това каза в ефира на Би Ти Ви лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Това, че се говори, че настояваме на своето и не сме диалогични, е клеветнически епизод от страна на онези, които въобще не искат съдебна реформа. От 10 радикално реформаторски предложения в програмата, ние настояваме само на една – разделянето на ВСС на две колегии", каза Кънев.

По думите му три са основните и най-важни точки от промяната – разделяне на ВСС, повече права за инспектората и пряк избор на магистратите. Радан Кънев подчерта, че проблемът на съдебната система не е, че е бавна, "слонът на масата" бил, че има корупция и "парата играе",  когато се решават дела.

"Казахме си вчера тези неща, имахме откровен разговор и аз изрично казах, че трябва да разделим ВСС, т.е. съдиите да отговарят за съдии и прокурорите за прокурори. Не се пъчим ние с текстовете. Как да се дразня, че Борисов пое инициативата, по-рано да беше запретнал ръкавите, по-добре щеше да е", добави Кънев.

"Не съм съгласен с начина, по който г-н Борисов прочете алтернативите. Със сегашните предложения правим компромис, които сме оставили за следващи политически битки. Като се опитваш да промениш нещо, а не промениш нищо, само объркваш нещата", каза той и добави, че подходили към ДПС с огромно уважение.

"В името на истинска реформа можем да говорим с всеки, но това не означава да му се поклоним и наведем. Стигнали сме до абсолютния минимум, от който няма накъде да се отстъпва, иначе само ще лъжем Европа, което ще е много унизително, те не пасат трева", заключи Кънев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама