С хвърляне на домати и пиене на кафе протестиращи призоваха за реформа или оставка (снимки)

09:22, 22 юли 15 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки граждани се събраха на протест пред служебния вход на Народното събрания. С демонстративно пиене на кафе те настояха за подкрепа на съдебната реформа, каквато бе предложена първоначално от правосъдния министър Христо Иванов и внесена в парламента от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Събралите се са категорично против идеята на лидера на ДПС Лютви Местан, който на вчерашната си среща с премиера Бойко Борисов предложи да има разделение на две колегии на ВСС, но да бъде запазена сегашната квота на избиране на магистрати от парламента, която е 6 от общо 11.

“Тук съм за подкрепа на съдебната реформа. Явно моделът КОЙ се противи и има опасност в петък гласуването да не мине. Хората, които предложиха и избраха Делян Пеевски нямат право да предлагат нов вид на реформата“, заяви един от организаторите на протеста и една от най-добрите ни тенисистки Мануела Малеева.

Видният дисидент Николай Колев - Босия също взе участие в протеста. Той отново хвърля домати по сградата на Народното събрание и успя да уцели целта си. Опита се да удари с домат и някои от депутатите, но не успя. Въпреки крайните си действия, той не беше арестуван.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров излезе при протестиращите малко преди началото на работния си ден, за да чуе исканията им. Те му заявиха, че ако партията отстъпи от съдебната реформата, няма да влезе в следващия парламент, тъй като хората няма да гласуват за тях. Димитров увери, че това няма да се случи.

По време на целия протест се чуват скандирания "Всеки ден ще е така до реформата" и "Не на коалицията „Бостан“. Част от плакатите пък гласят „Искате да крадете в България, а децата ви да учат в Англия“ и „#КОЙ харесва съдебната реформа“. Двама от протестиращите дори причакваха депутатите с познатия плакат „Търсят се 160 от 240 да гласуват "За" промените в Конституцията в края на юли“.

При появата на депутати от ДПС събралите се скандираха "боклуци", "мафия", "оставка".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама