„Габровски шеги” в Народното събрание

09:26, 22 юли 15 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес от 11 ч. в Клуба на народния представител в Народното събрание се открива изложбата "Габровски шеги".

Това е първата изява на музея "Дом на хумора и сатирата" в столицата и се посвещава на 155-годишнината от обявяването на Габрово за град. През този век и половина Габрово се превръща в люлка на духовността с първото си светско новобългарско училище, в индустриално чудо – за да бъде наречен "българският Манчестър", а по-сетне – и в столица на пестеливите и пресметливи хора и има свой 43-годишен Музей "Дом на хумора и сатирата". 

Колекцията включва 15 живописни платна на български художници, трактуващи по свой начин габровското чувство за хумор. Показана е серия илюстрации на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски, заедно с подбрани към тях вицове, както и създадени по негов проект гоблени на тема "Адам и Ева – габровци".

Завладяващо настроение блика от платната на габровските художници Мара Атанасова ("Карнавал в Габрово"), Драган Немцов ("Карнавал" и "Рачо Ковача"), Миню Бонев ("Любопитство,"), Йорданка Шиякова ("Цветя и рози"), Стефан Монев ("Ядрена котка"). Вълчан Петров е толкова сладкодумен, че може дълго да разчитаме какво е закодирал в "Притчата" си, а "Тумба-лумба шикалка, няма сватба никаква" на Кеазим Исинов ще ни накара да прихнем като след весела детска приказка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама