„Титан БКС” иска удължаване на концесията, обещава 1 млн. лв. инвестиции

10:12, 22 юли 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за удължаване на концесията за сметопочистване с нови 5 години са направили в Община Шумен от фирма „Титан БКС”.

Сметопочистващата фирма предлага контрактът да бъде продължен с нови 5 години, считано от 23 юли 2016 г., когато изтича настоящият договор с фирмата.

В своето предложение от „Титан БКС” посочват, че ще бъде направена инвестиция от 1 млн.лв без ДДС. Тя ще включва изграждането на 2 км. канализационна система за регионалното депо в “Дивдядово” и изготвянето на идеен проект за локално пречиствателна съоръжение на сметището.

От фирмата посочват, че настоящата пречиствателна система на депото е неефективна. От „Титан БКС” отбелязват, че по-ефективен и инвестиционно оправдан вариант е изграждането на локално пречиствателно съоръжение за инфилтрирани отпадъчни води. Пречистените води от това съоръжение следва да бъдат отвеждани или в естествен водоизточник или в градската канализация.

Към момента обаче на Регионалното депо не е изградена канализационна мрежа, която да отвежда до градската канализация. Инвестиционното предложение на концесионера е именно за играждане на тази канализация, която освен, че ще спести разходите по изграждането й на общината, ще намали разходите за инвестиции на кметството в Локално пречиствателно съоръжение, се казва в обяснителната записка към инвестиционното предложение на фирмата.

„Освен от чисто икономическа гледна точка, изграждането на канализацията и създаването на идеен проект за локално пречиствателно съоръжение ще намали и негативното обществено мнение относно поемането на отговорност на Община Шумен към проблема със замърсяването на околната среда.

Голяма част от проверките, които се извършват от контролните органи, са резултат от подадени сигнали на граждани, които са засегнати от замърсяването, което се поолучава, когато ситуацията не може да бъде овладяна”, посочват още от „Титан БКС”.

Междувременно Община Шумен публикува и предпроектно проучване за създаването на общинско предприятие по чистотата.

Главната цел на това проучване да установи кое е по-рентабилно и ефективно за общината – концесия или създаването на общинско предприятие за сметосъбиране и снегопочистване.

От анализа не става ясно кой е по-приемливият вариант за общината, но се посочва сумата, която е нужна за създаване на общинско предприятие по чистота – 3.4 млн. лева.

720 хил. лв. ще са необходими за инвестиции по изграждане на база за съхранение и обслужването на сметосъбиращата техника. Други 2 764 млн. лв. ще отидат за закупуване на техника. Тя включва 29 машини – камиони, самосвали, машини за хвърляне на луга и пясък и др.

Тези средства, според анализа, може да бъдат осигурени чрез 8-годишен кредит.

В проучването е посочено, че такова общинско предприятие не може да се създаде от настоящия кмет и Общински съвет, заради забрана, предвидена от закона, за поемане на общински дълг 9 месеца преди изтичане на мандата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама