ГЕРБ критикува „легналите полицаи” в Несебър, криели риск за гражданите

10:25, 22 юли 15 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският ръководител на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров, подкрепен от групата общински съветници от партията, е изготвил писмо до кмета на местната община Николай Димитров. В документа, изпратен до общинската администрация на 16 юли 2015 г., са отправени въпроси за изградените изкуствени неравности („легнали полицаи”) по пътищата на територията на общината. Според лидера на ГЕРБ питанията са провокирани и от конкретен сигнал от жители, получен в централата на партията, изразили възмущение от поредния изграден „легнал полицай” на ул. „Еделвайс”. При конкретния казус само 2 дни след поставянето му се наложило да се премахне част от него заради несъответстваща височина. След още няколко дена изкуствената неравност напълно е премахната и изградена на ново.

„Въпросът с „легналите полицаи“ в Несебър не се поставя за първи път. Още преди няколко години проблемът беше разискван и общината започна да подменя частично изградените изкуствени препятствия. Повечето от тях обаче не бяха изградени и съобразени с Наредба РД-02-20-10 от 5 юли 2012 г., която определя вида и размера им, регламентира средствата за ограничение на скоростта и изискванията към тях. В нея се определя, че  изкуствени неравности трябва да бъдат с точно определена дължина и височина. Наредбата е резултат от съвместната работа на две министерства - на Вътрешните работи (МВР) и на Регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Изискванията трябва да бъдат приведени в съответствие в срок от три години, или до 24.07.2015 г. Съоръженията, които не могат - трябва да се отстранят в срок до една година от влизането в сила на наредбата или до 24.07.2013 г”., коментира Златко Димитров.

От ГЕРБ изразяват своето притеснение за състоянието на изкуствени неравности и липсата на сигнализация с пътни знаци, а именно знак А13.

„Някои „легнали полицаи” са толкова високи, че надвишават почти двойно разрешената височина, други са комбинация от малка широчина с голяма височина, трети са с „ръб" и колата подскача при качване и слизане. Има и случаи на изградени „легнали полицай“ само от едната страна на пешеходната пътека или в непосредствена близост до нея (1-2 см)”, допълват от ГЕРБ.  

Друг посочен проблем е с пешеходните пътеки и тяхната осветеност . На места вечер е трудно да се забележат, особено при тези, при които липсва и предупредителен знак А18.

Писмото до кмета на Несебър съдържа въпроси за това по какъв начин се възлага проектирането и изграждането на средствата за ограничаване на скоростта на движение (тип “легнал полицай”) на територията на Община Несебър; спазени ли са условията по чл. 4 от Наредба № РД-02-20-10 от 5 юли 2012г.?; изградена ли е навсякъде сигнализация на изкуствените неравности по пътищата. Сред десетте питания попадат още каква сума е изразходила Община Несебър за изграждането на “легнал полицай”, намиращ се на ул. „Еделвайс” и какви парични средства са изразходвани за изграждане на изкуствени неравности по пътищата за последните 3 години.

От ръководството на ГЕРБ очакват да получат в писмен вид конкретни отговори по поставените въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама