Чакат Бойко Борисов да открие новата пречиствателна станция в Раковски

11:25, 22 юли 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Очакваме министър-председателят Бойко Борисов да открие официално новата пречиствателна станция в неделя", съобщи кметът на Раковски Иван Антонов. На пресконференция в Пловдив днес той представи финализирания проект за нова канализация, подмяна на водопровод и изграждане на градска пречиствателна станция.

Линейната инфраструктура и пречиствателното съоръжение вече са с разрешение за ползване, уточни Антонов. Общата стойност на проекта е близо 58 млн. лв., като финансирането по Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 36.5 млн. лв., националното съфинансиране е 9.1 млн. лв., а съфинансирането от бенефициента - Община Раковски, е в размер на 2.6 млн. лв.

"С реализацията на проекта се ликвидират септичните ями, които до момента хората от Раковски ползваха заради липсата на канализация. Това ще има много голям ефект върху екологията на района", коментира Антонов. Освен че събира отпадните води, новата станция осигурява възможност и за използването на пречистените води за напояване на земеделските площи.

9.1 км е дължината на изградените главни канализационни колектори, а новата канализационна мрежа е 62.5 км. Рехабилитирана е второстепенна канализационна мрежа с дължина 777 м, реконструирани са 10 км главни водопроводни клонове. Реновираната водопроводна мрежа е 64.1 км.

Капацитетът на изградената градска пречиствателна станция е с еквивалент 20 хил. жители, уточни Антонов. Тя ще обслужва населението на град Раковски, като са обхванати двата големи квартала - "Секирово" и "Ген. Николаево". Остава малкият квартал "Парчевич", където нова ВиК ще се изгражда по проект, с който се кандидатства за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДОО) на стойност близо 3 млн. лв.

Новата пречиствателна станция на Раковски предстои да бъде предадена на дружеството ВиК - Пловдив, което ще управлява съоръжението. "Неминуемо цената на услугата ще се повиши. Досега за вода жителите на Раковски плащаха по-малко, отколкото в Пловдив, но вече цената ще е като в областния център", каза още Антонов. Поскъпването се обуславя от включването в цената на услугата за пречистване на отпадни води и ще е от порядъка на 20-30 ст. на куб м вода, поясни кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама