ДПС с ново, но тайно предложение към Реформаторския блок

11:42, 22 юли 15 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на ДПС е отправила ново предложение към колегите си от Реформаторския блок. Това съобщи съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, който заедно с Найден Зеленогорски проведе нова среща с лидера на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на София Topnovini.bg.

 

Движението за права и свободи е инициатор на срещата, която е била продължение от телефонен разговор от тази сутрин. Отново са били дискутирани конституционните промени, за които е необходима подкрепата на най-малко 160 народни представители.   

 

„Търсим вариант за сближаване на позициите по отношение на промените в Конституцията. Има такава възможност, но предстоят много тежки разговори в нашия политически формат на председателския съвет и групата на РБ“, обясни Радан Кънев и допълни, че след това предстои нов кръг на разговори с ДПС.

 

Местан е направил ново предложение, за което Кънев предпочете да не споменава, защото „публичното обсъждане ще намали рязко шансовете за постигане на съгласие“. 

 

„Има такива моменти в преговорния процес“, оправда се лидерът на ДСБ. 

 

Попитан дали в петък ще научим за новата идея на ДПС, Кънев каза, че може да е днес следобед или до утре на обед. 

 

По думите му в процеса на преговори, докато не се стигне до съгласие, всичко е на масата. Най-радикалните виждания на реформаторите за промени в основния закон остават същите. 

 

„Ние не сме оттеглили нищо от тях. Търсим възможност за компромис. Ако се втвърдят позициите, отново ще търсим прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС), явно гласуване в него и всичко, което смятаме за най-радикално“, поясни депутатът. 

 

Според Кънев, ако има сближаване на позициите, естествено било всеки от някъде да се „отдръпне“. 

 

„Ние няма да се отдръпнем от дълбоката структурна реформа на ВСС, защото в момента това е гнездото на всички проблеми“, уточни Радан Кънев и допълни, че от днес до 10 ч. в петък има няколко години политическо време. 

  Кънев не пожела да коментира думите на премиера Бойко Борисов, който по-рано днес се оплака, че е бил подведен, че през последните месеци е била свършена много работа. Според него "повече се е политиканствало, без да се поставят основните проблеми на масата", за да се намери подкрепата на всички парламентарни групи.   „Искрено се надявам да не е към нас. Не знам, предпочитам да не разсъждаваме, че изказването на Борисов е към нас, защото това би създало излишен конфликт“, обясни реформаторът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама