Енергетиците в Русе: Опитват се да ни рекетират, обричат ни на фалит (обновена)

12:17, 22 юли 15 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"На 13 юли изпратихме пимо с копия до г-жа Теменужка Петкова /министър на енергетиката/, до комисията по енергетиката в Народното събрание с искане за отмяна на предвидените промени в Закона за енергретиката. Имахме среща миналата седмица в министерството на енергетиката и предложихме различни варианти - диференцирана ставка на този данък или отпадане. Нито един от тях не бе приет. Мнението на синдикатите обаче е, че това е чист вид рекет."

Това заявиха днес съпредседателят на КНСБ в "Топлофикация Русе" Любомир Керимов и Тодор Дечев председател на КТ "Подкрепа" в предприятието. Заедно с 30-ина свои колеги те излязоха на едночасов мълчалив протест срещу задължителната ежемесечна вноска от производителите на електрическа енергия в размер на 5 % от приходите от продажба във фонд за компенсиране финансовия дефицит на НЕК. Тя е част от Законопроект за изменение и допълнение на закона за енергетиката, вече одобрен на заседание на комисията по енергетика към 43-то Народно събрание от 20 юли т.г.

"Според предложения на Мартин Димитров и Делян Добрев тези средства, които ни искат на всяко 15-то число, даже не са включени в разходите, които се начисляват на всеки регулаторен период. Значи постоянно режат от нас - първо не ни плащаха от НЕК, после ни свалиха високоефективната енергия. Когато нашите ръководители намериха компромис за парното и топлата вода, сега "ново 20" за тези 5%. Така приходите на дружеството намаляват и следва намаляване на заплати, забавяне и т.н.", коментира Керимов.

"Месечно в най-свития период, като този в момента - през лятото, тези 5%, които трябва да се дадат на НЕК, са около 120 000 лв. Това е финансово сътресение за самото предприятие и се опасяваме, че ще се стигне до съкращения на персонала. В момента сме 312 работници с около 600 лв. средна заплата", добави Дечев.

"Тези 5% не са върху нормата на възвръщаемост на дружеството, а са върху оборотни средства. На практика по този начин дружеството почти се обрича на фалит", сподели заместник-главния инженер на "Топлофикация - Русе" Тодор Обретенов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама