С награди са се завърнали от Рожен съставите от Червен бряг

12:58, 22 юли 15 / Култура 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С награди са се завърнали от Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“, който се проведе от 17 юли до 19 юли, състави от Червен бряг информират от пресцентъра на местната управа. Участие са взели групи от 306 народни читалища, 94 формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Сред изявилите се на сцената на Рожен са били и самодейците от НЧ „Никола Вапцаров 1908“ от Червен бряг: певецът Станислав Радославов, Фолклорна танцова формация „Феникс“, подготвила „Женски шопски танц“ и „Шопско настроение“, както и едноименното Фолклорно трио, с изпълнението на „Слънцето трепти, захожда“ и най-новата им песен „Влезнала е Гинка“. В съботния ден на роженската сцена са излезли и певиците от Групата за автентичен фолклор при НЧ „Никола Вапцаров 1928“ – с. Ракита. Те са изпяли две от най-емблематичните си жетварски песни - „Слънцето трепти, заода“ и „Татьова Белка Гроздана“.

Самодейците от червенобрежкото читалище са били обявени за едни от най-добрите състави на България. Журито, с председател проф. акад. Милчо Василев (ректор на АМТИИ – Пловдив), им е присъдил второто място. Отличията, съпроводени с плакет и грамоти са били за Фолклорно трио „Феникс”, с ръководител Иван Цветков и за Танцова формация „Феникс”, с хореограф и художествен ръководител Дарина Гергова - едно изключително признание за тези ентусиазирани млади хора, които за по-малко от две години след своето създаване са донесли не една награда, запленявайки сърцата на публиката на редица фолклорни форуми в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама