Призовават плевенчани да се включат в лятна кръводарителска кампания

13:15, 22 юли 15 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Насърчителна кампания за популяризиране на безвъзмездното кръводаряване под наслов „Да дариш кръв няма цена” започна Българският алианс за кръводаряване /БАК/. В нея могат да се включат и плевенчани като дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология в града.

Лятото се явява особено труден период за кръвните центрове. Сезонът е изпълнен с тежки катастрофи и инциденти, което води до спад в запасите на кръв и кръвни продукти, а  поради засиленото използване на отпуски и почивки, броят на кръводарителите също намалява значително, казват от БАК.

В рамките на кампанията ще се проведат множество кръводарителски акции и активности из цялата страна. Дневно се правят около 1000 кръвопреливания, като за да се осигури нужното количество кръв и кръвни продукти са необходими около 400 000 доброволни кръводарители годишно. Зад каузата застава и популярният актьор Калин Сърменов, който е редовен кръводарител и призовава повече хора да последват неговия пример.  

Всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно. Мъжете могат да даряват до 5 пъти в една календарна година, а жените –до 4, като интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от 2 месеца.

Ако всички хора в тази категория даряват кръв редовно, България ще има достатъчни запаси от кръв и кръвни продукти, напомнят от БАК. Често хората избягват да даряват кръв от страх, че процедурата е болезнена или ще се почувстват неразположени след нея.

Човешкият организъм разполага с естествени механизми, които чрез мобилизиране на кръвните съставки могат веднага да компенсират дадената кръв. Дарената кръв се възстановява изцяло след 3-4 седмици, без да са необходими каквито и да било медикаменти или специална храна. Важно е да се знае, че даряването на кръв не причинява болка и по никакъв начин не може да повлияе на имунитета на кръводарителя.

На сайта на Български алианс за кръводаряване можете да получите повече информация, както и да откриете най-близкия до вас кръводарителски център - http://www.bbda.eu/. Може да следите и страницата на БАК във Facebook за предстоящите инициативи в рамките на кампанията „Да дариш кръв няма цена“ (http://on.fb.me/1g0MmJz).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама