С танци на народите бе открит Панаирът на киселото мляко в Разград

14:35, 22 юли 15 / Култура 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С танци на фолклорни състави от Турция, Сърбия, Унгария, САЩ и Бразилия и дегустация на домашно приготвено капанско кисело мляко бе открито днес петнадесетото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти.

Горещият юлски ден не попречи на жителите и гостите на лудогорския град да бъдат част от тържествената церемония и да се потопят в празничната атмосфера.

В началото на празника кметът Денчо Бояджиев връчи отличието „Почетен гражданин на Разград” на дългогодишния кмет на Армаа, Северна Ирландия Робърт Търнър. Големият приятел на Разград, посветил живота си на благородната кауза – децата в риск и децата с увреждания, заяви, че за него е огромна чест, че е удостоен с това престижно звание.

След това приветствия поднесоха ръководителите на пристигналите вече официални делегации от побратимените градове Армаа, Одунпазаръ и Слобозия.

Легендата за капанското кисело мляко от прабългарите до наши дни представиха със своя специален танц танцьорите от Капанския ансамбъл. След ритуала всички официални гости имаха възможност и да дегустират домашно приготвено капанско кисело мляко.

По традиция кметът на града Денчо Бояджиев откри официално културното събитие, като плисна менче с айрян. Той пожела на всички участници успех, а на разградчани да изпитат удоволствието от вкуса на киселото мляко и да се насладят на изпълненията на гостуващите в града фолклорни състави от целия свят.

Три дни Разград ще бъде пъстроцветен и многоезичен, отново ще бъде голяма фестивална сцена и столица на киселото мляко. В дефилетата и концертите, които ще се провеждат всяка вечер, ще се включат фолклорни художествени колективи от България, САЩ, Бразилия, остров Мартиника, Мексико, Колумбия, Грузия, Сърбия, Турция и Унгария.

Първият ден по традиция ще има открита сцена "Ритмите на Лудогорието" и конкурс за избор на Кралица на панаира, който ще премине под шеговития наслов „Традициите не са това, което бяха”. В рамките на фестивала ще се проведат още забавни състезания, демонстрации, конкурси.

Специално внимание тази година ще бъде отделено на децата. В Етнографската къща през трите фестивални дни ще има детска работилница „Чудесии”. Темата на заниманията ще бъде „Опознай народните занаяти”. Децата ще се забавляват и с игрите на баба и дядо, а в последния фестивален ден в къщата-музей "Димитър Ненов" малките художници ще рисуват на тема "Панаир на киселото мляко".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама