Лесовъди от Шуменско обсъдиха промените в Закона за горите

15:52, 22 юли 15 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна среща на служителите от Регионалната дирекция по горите в Шумен с експерти от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) се проведе днес в информационния център на парк “Шуменско плато”на Кьошковете.

“Кампанията се провежда от няколко месеца, в цялата страна а целта е да се срещнем с всички лесовъди по места. Започнахме от най-интересните райони по отношение на стопанисването на горите- това е Северна България.

Тръгнахме от Ловеч, Велико Търново, днес сме в Шумен, утре ще бъдем във Варна и ще продължим тези срещи”, каза зам.-изпълнителният директор на ИАГ Красимир Каменов.

По думите му основният мотив за провеждането им е да се види на място какви са проблемите при стопанисването на горите, а и хората да се запознаят с цялостната промяна на нормативната уредба.

Променя се Закона за горите и почти всички наредби, подготвена е и изцяло нова наредба за инвентаризация и планиране в горските територии. Очаква се Законът да се приеме от Народното събрание днес или най-късно утре, той е на второ четене в пленарна зала. Очаква се до седмица да бъде публикуван.

Основните промени са свързани с въвеждане на видеонаблюдение в цеховете за преработка на дървесина и складовете. Записите ще остават в собственика и само, когато има съмнения за злоупотреба, тогава агенцията ще ги изисква, обясниха експертите.

Новост е и това, че всички транспортни средства, които превозват дървесина ще бъдат снабдени с джи пи ес устройства. Въвеждат се също електронни превозни билети, които ще бъдат онлайн и ще се наблюдават от ИАГ. Амбицията е до октомври системата да заработи.

“С новия закон се забранява издънковото стопанисване и това означава, че няма да бъдат извършвани “голи” сечи. Тези пейзажи повече няма да се виждат в Северна България. Ще има постепенно изреждане на дървостоя и винаги ще има гора, която ще се възстановява”, допълни Каменов.

“С промените в закона за горите преследваме две основни цели. Първата е да завишим изискванията към изпълнителите на дейности в масивите и в същото време да се пресекат незаконните практики”, допълни и Ценко Ценов, директор на дирекция гори и лесовъдски дейности.

Той допълни че, Законът въвежда по-големи санкции и отнемане на регистрацията на лицензираните лесовъди и това завишава персоналната отговорност на хората, които ще работят, а и на фирмите, извършващи дейност в горите.

Новите промени ще ограничат сечите и ще намалят риска от нарушаване на екологичната среда,  ерозиране на терените и опасността от забавяне развитието на гората.

За всеки регион ще има Областен план за развитие на горите, предвижда новата нормативна уредба. Той ще се изготвя след обсъждание по общини и така цялото общество ще бъде включено в процесите на планиране в горите, разясниха експертите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама