Близо 100 съда заседнали заради плитчини по р. Дунав, нивото продължава да пада

16:10, 22 юли 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обстановката по река Дунав е все по-сложна, поради спадането на водните нива. Най-сериозно е положението при Белене, научи Topnovini.bg

Повече от 60 безекипажни секции и 32 самоходни кораба и тласкача изчакват към момента в района под остров Милка, съобщи за Topnovini.bg директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.

Той уточни, че всички съдове са с газене надвишаващо минималната дълбочина в района. За да преминат те трябва или да изчакат повишаване на нивото, или да преместят част от товарите си на други съдове. Ширината на плавателния път, фарватера също е много ограничена, уточни Жеков, като добави, че и край Свищов изчакват около 20 съда.

От дирекцията "Речен надзор-Русе" препоръчват на капитаните на кораби да се свързват с навигационните оператори от Речния информационен център в Русе за информация относно обстановката в критичния участък.

В Русенско към момента няма критични участъци, но ако прогнозите за продължаване на спада на нивото се сбъднат е възможно да възникнат проблеми в района на остров Батин, каза още Жеков.

Нивото на Дунав край Русе в момента е 80 см, сочат данни от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, като се очаква в следващите 48 часа то да спадне с още 15 сантиметра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама