Украинският посланик обсъди с русенските управници бъдещо сътрудничество

16:13, 22 юли 15 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Община Русе Пламен Стоилов се срещна днес с украинския посланик в Република България Негово Превъзходителство Микола Балтажи. Информацията съобщава прес центърът на Община Русе.

В навечерието на откриването на спортната зала, основна тема на разговор беше развитието на града и в частност на спортната инфраструктура, тъй като реализирането на „Булстрад Арена“ е най-голямата инвестиция в Русе за последните 50 години. Стоилов запозна своя гост и с останалите важни за града инфраструктурните проекти, които Община Русе ръководи и отбеляза съществения им принос за цялостната промяна на облика на града. Специален акцент в презентацията беше поставен на положителните аспекти, които залата разкрива за развитието на културните, спортните и развлекателните индустрии, както и за самочувствието, който този проект ще донесе на града.

Кметът на Русе сподели и трудностите, с които се сблъсква Общината и частният инвеститор в своето публично-частно партньорство, но той заяви, че крайният резултат – едно модерно и мултифункционално съоръжение, без аналог, си струва положените усилия. С помощта на три правителства – това на ГЕРБ, на Орешарски и отново на ГЕРБ, само след ден мечтата на поколения русенци ще се реализира, носейки нови инвестиции и близо 200 000 туристи годишно.  

Областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев също прие в кабинета си делегацията начело с Н. Пр. Микола Балтажи, както и почетните консули на Украйна в Бургас – Димитър Караненов, в Русе – Пламен Бобоков и в Пловдив – инж. Димитър Георгиев. Участие в срещата взе и заместник областния управител Станимир Станчев.

В началото Н. Пр. Микола Балтажи сподели пред областната управа бъдещите идейни планове за откриване на почетно консулство на Украйна в морската ни столица Варна. Той подчерта, че по този начин Украйна ще придобие силно дипломатическо присъствие в България. Посланикът на Украйна коментира посещението на Президентът Росен Плевнелиев в Киев в началото на този месец. Той изрази радостта си от становището на Президента, че България ще работи за силна и единна позиция на Европейския съюз за гарантиране на териториалната цялост на Украйна и ще подкрепи демократичния и европейски път на страната.

По време на срещата делегацията беше подробно запозната със икономическото положение в региона, възможностите за чуждестранни инвестиции и културно – историческото му наследство. Областният управител Стефко Бурджиев обсъди със своите гости инфраструктурните идейни проекти, по които администрацията работи, като разказа и идеята свързана с изграждането на интермодален терминал в Русе по линия на Европейския съюз. Почетния консул на Украйна в Русе – Пламен Бобоков подчерта, че съвременната логистика е от изключително значение за развитието на икономиката на страната ни. Той спомена румънския проект свързан с изграждането на жп линия свързваща Букурещ – Русе – София с бързоскоростен влак. 

Затрудненията свързани с ремонта на Дунав мост също бе сред темите, които се дискутираха на срещата.  По този повод губернаторът изказа мнението си относно необходимостта от втори модерен мост над река Дунав, на който да бъде изградена жп отсечката за скоростния влак.

Н. Пр. Микола Балтажи сподели за предстоящия бизнес форум с участието на украински и български фирми в Бургас в края на месец септември тази година. По този повод областният управител направи предложение за реализирането на подобен форум и в нашия град. Той подчерта, че по този начин ще се осъществят по-добри контакти между двете страни и ще нараснат възможностите за инвестиции в Област Русе. Дипломатът подкрепи идеята за реализация на събитието, което най – вероятно ще бъде в началото на следващата календарна година.

Н. Пр. Балтажи апелира към областната управа в Русе за събиране и изпращане на хуманитарна помощ за населението в Донецк и Луганск в Украйна. От своя страна зам. областният управител Станимир Станчев предложи тази кампания да не е само на местно, а да бъде и на национално ниво с помощта на доброволците от Български Червен Кръст.

В края на срещата почетният консул на Украйна в Русе Бобоков предложи да се увеличи броя на украинските студенти в Русенския университет „Ангел Кънчев”, защото: „те са най – добрият мост за изграждане на сътрудничество между България и Украйна”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама