Данаил Кирилов: БСП се опитва да създаде правен хаос в СЕМ

16:56, 22 юли 15 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП се опитва да създаде правен хаос в Съвета за електронни медии (СЕМ) и да продължи двата вече просрочени мандата на членове на регулатора с още една година. Такава теза изрази председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ). Повод за изказването бяха поправки на депутати от Столетницата в Закона за радиото и телевизията. С новите текстове червените избраници променят козметично схемата, по която се избират членове на СЕМ, но без да променят дължината на мандата.

Именно това накара Кирилов да запозре БСП, че се опитват да осуетят изпълнението на указа на президента Росен Плевнелиев от май месец, с който като член на СЕМ се назначава Бетина Жотева - бивш говорител на Министерството на външните работи. Той определи останалите проектопромени на БСП като "гарнитура", с която се цели основният дебат - за СЕМ - да бъде подминат.

Поправките бяха подложени на унищожителна критика и от депутата от "Патриотичния фронт" Емил Димитров - Ревизоро. Той атакува предложението от 7 до 22 часа да се забрани излъчването на сцени, съдържащи или подбуждащи към насилие. "Ако го приемем, какво тогава ще пускаме в този часови диапазон, "Пчеличката Мая?", запита той, правейки очевидна отправка към "червеното острие" Мая Манолова. Димитров посочи още, че остава неясно дали и "Червената шапчица", където вълкът изяжда бабата, също няма да се сметне за съдържаща сцени на насилие. "Ами бойните спортове, ами "Супермен"?", запита още той.

Недоволен от поправката бе и председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов, който уточни, че говори в лично качество, тъй като Съветът все още не се е запознал с промените. Той категорично отхвърли идеята да се премахнат сцените на насилие от новинарските емисии. "Новините са такива, каквито са", каза проф. Лозанов.

Димитров разкритикува и задължителното законово изискване за повече българска продукция, като определи поправката като "лобистка". "Ами ако тези продукции не са качествени?", запита той.

Двамата представители на БСП - Чавдар Георгиев и Филип Попов, които изглеждаха видимо притеснени от острата критика, не отговориха на въпросите и твърденията и не защитиха законопроекта.

"Нашият закон е като индианско одеяло и явно предстоят още кръпки", обобщи проф. Лозанов. "Темите са аксесоарни и не са свързани с основните проблеми, които седят пред медийната регулация в България - смяната на модела на цифровизацията, прозрачността на собствеността на медиите и концентрацията, както и проблемът с финансирането на обществените медии", посочи още той, като допълни, че предложените промени са "на парче" и "без особена връзка помежду си".

Във връзка с мандатите в СЕМ, проф. Лозанов призова за изчистване на правната рамка в посока премахване на забавянето на издигане на нови членове на регулатора от Народното събрание и президента, тъй като сега старите членове "доизкарват" и до още една година след изтичането на мандата им.

Председателят на Съвета настоя и да се помисли за ограничаване на участето на деца в рекламите за възрастни и подкрепи идеята да се премахнат рекламните спотове по време на детски предавания.

В крайна сметка законопроектът бе отхвърлен с 5 гласа "за", 4 "против" и 9 "въздържали се".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама