Изготвен е интегрираният план за градско развитие на Нови пазар

17:59, 22 юли 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изготвен е интегрираният план за градско възстановяване и развитие в Нови пазар, стана ясно на пресконференция на екипа, подготвил плана.

Той е реазилизиран по проект „Изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие с времеви хоризонт до 2020 г., насочен към устойчиво и трайно пеодоляване на икономически, природни и социални проблеми в гр. Нови пазар” по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Стойността на проекта е 188 534 лв., а бенефициент е Община Нови пазар.

Целта на Интегрирания план е постигането на комплексно, интегрирано решение на проблемите на градската среда и повишаване качеството на живот в град Нови пазар, чрез създаване на интегрирана планова основа за трайно подобряване на социалните, икономическите, физическите и екологични характеристики с дългосрочно положително въздействие върху жителите.

Екипът, ръководен от арх. Генов, е изготвил целеви и проблемен анализ на ситуацията и е формулирал визията за развитие на града до 2020 г.

На база тези проучвания и анализ е изготвен бюджет на Интегрирания план, както и график за изпълнение на програмата по реализиране на Интегрирания план.

Според градоначалника Румен Панайотов Нови пазар е ощетен в приемането на плана.

Той обясни, че първоначално по схема за развитие градовете са били 67, сега са останали 39 – главно областните градове. Другите населени места са преминали в Приоритетна ос 2. „Казаха ни – вадите от своя план за въстановяване и развитие всичко онова, което като проектни намерения сте записали по градосутройството като улици, зелени площи, паркове, осветление. И остава в програмата само онова, което касае мерки за енергийна ефективност”, каза Румен Панайотов.

Според екипа, изготвил плана, в него са били заложени над 100 проекта на обща стойност над 230 млн. лв. „Нашето решение е да не изключваме проекти от Интегрирания план, а да дадем други форми за финансиране, защото така е по-редно”, заяви ландшафт архитектът Стойнева и допълни, че списъкът с проекти ще остане същият, просто формите им на финансиране ще бъдат сменени, което според нея доста ще ограничи общината, тъй катосредствата, които ще се търсят, няма да са от Европейския съюз.

„От ОПРР Нови пазар е включен в две приоритетни оси - социални услуги, които са за цяла България и приоритетна ос 2, по която ще финансират енергийна ефективност”, обясни Стойнева.

От ръководството на Община Нови пазар заявиха, че ще представят вариант на Интегрирания план, който да отговаря на поставените изисквания, но се надяват условията да бъдат променени, за да могат да реализират и значими инфраструктурни проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама