Заразата от антракс стигна до магазините във Варна и Добрич (обновена в 21:30)

19:28, 22 юли 15 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заразени с антракс кебапчета, кюфтета, сатленки и наденици са иззели здравните власти от търговската мрежа във Варна, Бяла (Варненско) и Добрич. Това потвърди пред Topnovini.bg областният управител на Варна Стоян Пасев след приключилото току-що заседание на кризисния щаб.

По думите му месото, което е попаднало в магазините, е заразено вторично с антракс от трупното месо на кравата, която бе заклана на 7 юли в село Млада гвардия и транжирана в месарница "Дари" във варненския квартал Аспарухово. Областният управител не уточни за какво количество става въпрос, но по думите му то е иззето от търговската мрежа. Не се знае обаче колко от заразеното месо е стигнало до крайните потребители преди да бъде конфискувано.

Всички проби от иззетите колбаси са положителни. Оборудването, както и повърхностите в цеха в Аспарухово са били в контакт с друго месо и така се е създала вторична зараза, която е стигнала до търговската мрежа. До последно пред властите собственикът отричаше да е взимал от заразеното телешко. Мъжът и още три лица от Варна и областта са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, което се води под надзора на Окръжната прокуратура, съобщи директорът на полицията във Варна ст. комисар Даниел Пашов.

Тепърва здравните власти ще изясняват какво количество е разпространено в мрежата, както и това, което е продадено. Очаква се в 21:30 часа от Агенцията по безопасност на храните да обявят обектите, до които е стигнало заразеното месо.

"Хората, купували мляно месо, не бива да се притесняват", увери д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на РЗИ - Варна. По думите й всички, консумирали месото от заразената крава, са изследвани и резултатите им за антракс са отрицателни. Всеки, който има неразположение или притеснения, може да се обърне към личния лекар. Инкубационният период на антракса е от 2 до 12 дни, но при консумиране на заразено месо е обикновено до 2 дни, подчерта здравният специалист.

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама