Нов опит за намаляване на бюрокрацията за бизнеса със законови промени

19:33, 22 юли 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерският съвет одобри проект на нов Закон за счетоводството с цел намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса. Промените целят и повече прозрачност на процедури по отношение на счетоводната отчетност на предприятията.

Ако бъдат приети промените, ще отпадне задължението за превод на на български език на всички счетоводни документи, постъпващи във фирма на чужд език. Забранява се и издаването на документи за сделки, които изкривяват и изопачават действителното финансово и имуществено състояние на предприятието, както и осчетоводяването на фиктивни.

С предложения проект за първи път ще бъдат регламентирани категориите предприятия и групи. Приложимата счетоводна база, съдържанието на финансовите отчети, както и задължението за независим финансов одит ще се определят на база на големината на предприятието - неговите налични дълготрайни активи, приходи от продажби и персонал, а не от правната му форма, както е възприето в сега действащия закон.

Най-големи промени ще претърпят малките предприятия и тези от добивната промишленост. Предвижда се намаляване на информацията в годишните им финансови отчети и освобождаване от одит на голяма част от тях.

За първи път в новия Закон за счетоводството се въвеждат изисквания предприятията, които извършват добив на нефт, газ, минерални ресурси и дървесина да разкриват информация за проектите, по които работят, за парите, които плащат на държавните и общинските институции. За плащания над 100 хиляди евро те ще трябва да предоставят доста детайлна разбивка – плащания за лицензи, бонуси, роялти, данъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама