Затворени са обектите в Добрич, в които са открити продукти от заразеното с антракс месо (обновена)

20:17, 22 юли 15 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Затворени са обектите, в които са открити продукти от заразеното с антракс месо, съобщи за Добрич Topnovini.bg областният управител д-р Маргарита Новоселска. Тя увери, че са предприети всички възможни мерки, за да се установят и изолират евентуални такива продукти. Пратките са изяснени, установени са хората, които са търгували с тях. Затворени са обектите, за които има съмнения, че имат заразени с антракс продукти, обясни д-р Новоселска. Очаква се да излязат резултатите от взетите проби. В тези обекти ще се извърши дезинфекция, добави тя.

В момента двете дирекции - Областна дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция, са предприели нужните мерки, за да не се допусне заразени продукти да стигнат до гражданите, каза областният управител.

Освен това, са установени лицата, които са консумирали от въпросните продукти предходните дни. Те са изследвани и нито един не е развил симптоми на заболяването, каза още д-р Новоселска. Това, по думите й, дава основание да се счита, че рискът от заразяване е много малък. Рискът е намален и от това, че при производството на продуктите месото от заразената с антракс крава е било смесено с друго.

Утре ще бъдат информирани всички лични лекари, за да наблюдават лицата, които са консумирали от тези продукти предходните дни.

По груби данни около 150 килограма заразено с антракс телешко месо са изтеглени от 30 търговски обекта във Варна, Бяла (Варненско) и Добрич. Става въпрос за магазини, заведения от типа "скара-бира", "бърза закуска" и др. Всички те ще бъдат запечатани и ще минат през пълна дезинфекция. Това съобщи на извънредно заседание на кризисния щаб тази вечер областният управител на Варна Стоян Пасев, като допълни, че поименен списък на търговските обекти ще бъде изнесен в четвъртък преди обяд. Сред тях няма заведения в курортните комплекси, уточни губернаторът.

Четирима са задържани заради заразеното с антракс месо и разпространението му, научни Нова телевизия. Месни продукти с антракс са открити във Варна, Добрич и Бяла. В общо 32 обекта са били разпространени кюфтета, кебапчета и така наречените сатленки на варненската фирма „Дари – Пламен Илиев”, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Фирмата е обработвала в своята транжорна месо от кравата на починалия от антракс преди дни фермер. Заразата е открита по оборудването в цеха, съобщава novatv.bg.

Специалистите съобщават, че в търговската мрежа не е попадало месо от умрялата крава. Останалата продукция, изляза от транжорната на едноличен търговец ”Дари – Пламен Илиев”, обаче вероятно носи заразата.

В момента партидите се изтеглят от пазара – магазини и заведения на територията на областите Варна и Добрич.  „ Собственикът на транжорната е водил добра статистика и е ясно къде какво е пратено. Всички партиди, които са произведени от 8 до 22-ри се изземват и ще бъдат унищожени”, съобщи заместник-областният управител на Варна Цветомир Петров.

Колко от продукцията вече е консумирана, засега не е ясно. Ако има взрив на заболяването, болниците са в готовност, уверяват от здравната инспекция. Симптомите при евентуална зараза - стомашно-чревни оплаквания и общо неразположение. „Инкубационният период е от 2 до 12 дни, но при консумация е много кратък – от порядъка на 2-3”, обясни Дочка Михайлова от РЗИ-Варна.

Заболяването е сто процента лечимо при навременно потърсена лекарска помощ, успокояват специалистите. При добра термична обработка на продуктите, те не са опасни за консумация. Собственикът на фирмата – Пламен Илиев, е разпитан от полицията. Той отричаше да е обработвал месо от болната крава. Със случая се е заела прокуратурата.  Още утре в магазините, където заразеното месо се е продавало ще бъдат залепени листовки със съвети към купувачите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама