Съдебната реформа да стане бързо, призовава Росен Плевнелиев

20:21, 22 юли 15 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не трябва да се губи време за осъществяване на съдебната реформа, отбеляза позицията си президентът Росен Плевнелиев във връзка с продължаващите консултации за промени в Конституцията, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев подкрепя усилията на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на правосъдието Христо Иванов за намиране на широко политическо съгласие, което да бъде постигнато на принципна основа.

Президентът е твърдо зад правосъдния министър за прилагането на Стратегията за продължаване на съдебната реформа. Тя беше изработена още по време на служебното правителство, подкрепена от сегашния кабинет и приета от Народното събрание с голямо мнозинство.

При разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии трябва да се спазва принципът на независимост на съдебната система и да им се даде възможност да се самоуправляват без политическа намеса, смята Плевнелиев.

Според него постигането на съгласие за разделянето на ВСС и засилването на ролята на Инспектората е добра основа, която трябва да се подкрепи в настоящия момент. По този начин ще могат да се продължат усилията за отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промените в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони.

Президентът заявява, че в петък е необходимо да се постигне национално отговорно решение за продължаване на съдебната реформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама