Община Шумен започва частично укрепване на свлачището към Дивдядово

07:27, 23 юли 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен ще започне до месец работа по свлачището на пътя към кв. “Дивдядово” като първоначално ще се извършват само аварийно-укрепителни дейности, съобщи зам.-кметът по строителство и екология Иван Йонков.

“Предприемаме авариен ход с висока степен риск за общината, но това е единственият начин да започнем да работим докато получим разрешение от министъра на регионалното развитие и благоустройството”, допълни той.

По думите му, становището на министър Лиляна Павлова, което се чака, е задължително по Закона за устройство на териториите (ЗУТ), предоставени са му правомощия да дава предварително мнение по предлаганите варианти за укрепване. Това се прави, за да е сигурно министерството, че предложените от общините решения ще са ефективни и че парите, които държавата дава ще бъдат похарчени целесъобразно.

Докато чака становището на министър Павлова, община Шумен междувременно тръгва на варианта, който ЗУТ позволява.

“Ще използваме един член от Закона, според който при такава ситуация може да се издаде разрешение за строеж само за онези дейности, които имат аварийно-укрепителен характер”, обясни зам.-кметът Йонков.

Затова сега Общината е предприела много бързи действия и е поискала от строителя и проектанта да представят целия си проект. Надзорната фирма пък трябва да даде доклад, в който да посочи изрично кои строителни дейности от него имат пряко отношение към укрепването.

Една от тях е например изграждането на дренажи, които трябва да се направят над пътя. Има и други, а надзорникът трябва да ги посочи. До дни комисия ще направи поредния оглед и главният архитект на община Шумен ще може да издаде строително разрешение за тези части от проекта.

“Успоредно с това ще продължим да чакаме становището на министъра, и след като то дойде, първоначалното строително разрешение ще бъде допълнено с дейностите по целия проект”, посочи Йонков.

Той очаква в края на август машините да започнат работа на терена.

Според него причините за забавянето на проекта са две. “Първата е, че е имаше опит, работата по този обект за бъде политизирана. При сключен договор, при проведен търг и приключили обжалвания имаше дори въпроси в Народното събрание към министър Павлова”, припомни зам.-кметът по строителството.

На второ място според него, причината е в недоброто законодателство. То третира понятието “свлачища” като цяло.

“Ние като община сме кандидатствали за пари, с които искаме да си възстановим пътя и да пуснем водата, която тече по ската през две премоствания да отива в съседното езеро. Тоест да отстраним причините за свлачищните процеси в пътя.

Докато ЗУТ и Наредба 12 третират понятието свлачище като цяло. Но ние не се наемаме да укрепваме Илчов баир с 3 млн. лв.  Там и 30 млн. лв. няма да стигнат. Това е целият проблем, просто се опитваме да влезем в нормата на закона", обясни Йонков.

Topnovini.bg припомня, че за укрепване на свлачището по панорамния път към кв. „Дивдядово” държавата отпусна 3 750 000 лв. Миналото лято общината обяви поръчката, която бе спряна от КЗК след обжалване от „Автомагистрали – Черно море”. След това кметството пусна втора поръчка, която  Хидро Алианс” – Варна спечели. Договорът с фирмата беше подписан в края на месец ноември миналата година и бе на стойност малко над 3 млн. лв. без ДДС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама