Комисар Стоян Колев: Вятърът плаши пожарникарите, не високите температури

08:27, 23 юли 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Високите температури не плашат пожарникарите, вятърът ги плаши”, заяви комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Стара Загора.

По думите му синоптичните данни показват, че в следващите три седмици няма да вали дъжд. Синоптиците са установили още, че от години от 25-26 юли до средата на септември в Старозагорски регион в следобедните часове от 14-15.00 часа до 21.00 вечерта, духа лек ветрец, който създава предпоставки за възникване на пожари.

„Затова призоваваме хората да спазват правилата за пожарна безопасност вкъщи, на полвето и в гората”, каза още комисар Колев.

Общо на 1452 произшествия са реагирали старозагорските огнеборци от началото на годината. Пожарите с материални щети са 192, горски пожари няма, а от жътвената кампания загубите са само 19 дка с продукция, при 45 дка м.г. и 118 дка през 2013 г.

Регионалната дирекция разполага общо със 101 автомобила и друга техника за работа при пожари.  От тази година вече има и 5 специализирани автомобила за гасене на горски пожари, получени по европейски програми. Те са дислоцирани в Павел баня и в Казанлък, за да се пази Национален парк ”Централен Балкан”.

„ Засега обстановката в областта остава спокойна, но заради продължаващите горещини ситуацията може да се усложни”, предупреди комисар Колев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама