142 щъркелови гнезда преброи в региона РИОСВ-Русе

08:30, 23 юли 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експертите на РИОСВ-Русе приключиха обходите по населените места в рамките на 7-то издание на Международно преброяване на белия щъркел. За територията на инспекцията е събрана информация за защитения вид от всички населени места на 10 общини – Лозница, Цар Калоян, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Алфатар, Дулово, Кайнарджа и Силистра, съобщиха от екоинспекцията.

Установени са 142 гнезда и 238 млади екземпляра от вида бял щъркел. Най-много гнезда са регистрирани в общините Дулово и Русе – съответно 46 и 41, а най-малко в Алфатар и Кайнарджа. Масово в гнездата са установени по 2 млади екземляра, на места са отглеждани и по 4-5. Незначителен е броят на изоставените гнезда. Голяма част от тях са обезопасени чрез изкуствени платформи.

Събраните данни, са вписани в полеви формуляри за белия щъркел съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Те ще бъдат изпратени в Изпълнителна агенция по околната среда, кадето ще се обощят резултатите от преброяването за цялата страна.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама