В общините Лозница и Цар Калоян са преброени 19 гнезда на бял щъркел

08:42, 23 юли 15 / Любопитно 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе са приключили обходите по населените места в рамките на Международното преброяване на белия щъркел. Те са установили 142 гнезда и 238 млади екземпляри от вида бял щъркел, съобщиха от екоинспекцията. 

За територията на инспекцията е събрана информация за защитения вид от всички населени места на 10 общини - Лозница, Цар Калоян, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Алфатар, Дулово, Кайнарджа и Силистра. 

В двете общини на Разградска област са преброени общо 19 щъркелови гнезда. В община Лозница гнездата са 15 с 33 малки щъркелчета, а в Цар Калоян са установени 4 гнезда с 10 малки бели щъркели.

Най-много гнезда са регистрирани в общините Дулово и Русе - съответно 46 и 41, а най-малко в Алфатар и Кайнарджа. Масово в гнездата са установени по два млади екземпляра, на места са отглеждани и по четири-пет. 

От екоинспекцията посочват, че е незначителен броят на изоставените гнезда. Голяма част от тях са обезопасени и чрез изкуствени платформи. 

Събраните данни ще бъдат изпратени в Изпълнителната агенция по околната среда, където ще се обобщят резултатите от преброяването за цялата страна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама