До 25 август зрелостниците декларират внесените здравни осигуровки

10:10, 23 юли 15 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички зрелостници  от Шуменска област трябва да подадат до 25 август декларация Образец 7 за това, че ще се осигуряват за здраве сами след завършване на училище, съобщиха от шуменския офис на ТД на НАП.

Всички абитуриенти трябва да плащат здравните си вноски до започване на работа или до старта на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение.

Първата си здравна вноска, която зрелостниците от област Шумен, следва да внесат е за месец юли 2015г. и е в размер на 16.80 лева на месец. Това е необходимо, тъй като за периода от завършването на средно образование до започване на работа или записването им като редовни студенти в български или чуждестранни университети, те не са осигурени за здраве.

До завършване на средното си образование /в качеството им на ученици/ и като студенти те се осигуряват за здраве за сметка на бюджета. Студентите, които учат в чужбина и през ваканциите се завръщат в страната, трябва да представят в офисите на НАП доказателствени документи, за да уредят здравноосигурителния си статус и за да могат да ползват безплатни здравни услуги.

Такива документи могат да бъдат: удостоверение или служебна бележка от университета, в който се обучават, диплом за завършено висше образование и др. Представените документи следва да бъдат придружени с легализиран превод на български език от лицензирана фирма и се вземат предвид само, ако в тях е посочен периода на обучение. Декларацията Образец 7 и доказателствените  документи се подават в офис на НАП по постоянен адрес.

Дължимата месечна вноска от лицата с постоянен адрес в Област Шумен се внася по банкова сметка па IBAN на  ТД на НАП Варна, офис Шумен BG09RZBB91558620024220 с код за вид плащане 56 11 11. При забавяне на вноската се начислява лихва.

Здравноосигурителните права гражданите на област Шумен, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Здравноосигурителният статус може да бъде проверяван чрез електронните услуги на НАП чрез въвеждане на ЕГН или на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама