Горещините засилват агресията, предупреждават специалисти

10:16, 23 юли 15 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Психичното здраве се влияе от климатичните промени, каза пред София Topnovini.bg началникът на клиниката по психиатрия в „Александровска болница“ проф. д-р Вихра Миланова относно настъпилите жеги. Тя уточни, че влиянието не е само върху хората с лабилна нервна система и психични разстройства, а и върху здравите хора.

„Действително напоследък има доста проучвания и хората се вълнуват от това как влияят климатичните промени върху психичното здраве. Те въздействат директно и индиректно“, сподели психиатърът.

При директните въздействия „екстремните климатични прояви“ водят до проблеми с адаптацията към тях. Хората проявяват повече агресия и правят опити за самоубийства. Индиректно те водят до други проблеми като, например, върху телесното здраве – инфаркт, инсулт, някакви бъбречни проблеми. След като човек се разболее, настъпват и последици върху психичното състояние, обяснява проф. Миланова.

Климатичните промени са свързани със сушата, с наводненията и с други природни бедствия. Те от своя страна водят до някакви загуби и последствията за хората са, че получават посттравматично стресово разстройство.

Хората трябва да бъдат запознати с това, което може да се случи в природата и какво могат да направят те в този момент.

Жегите влияят на всички и на всеки по различен начин. Най-доброто нещо, което може да направи човек, е да се грижи за себе си, знаейки какви проблеми има. По един начин реагира човек със сърдечносъдови заболявания, по друг – човек с депресия, каза пред София Topnovini.bg председателят на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров.

Тези, които чувстват нервно неразположение, трябва да се консултират със специалист – психиатър, невролог, клиничен психолог или психотерапевт, който да отчете индивидуалната им особеност и да им даде конкретен съвет, сподели психологът.

Съветите, които дава проф. Мианова, са в горещините хората да не си поставят непосилни задачи, да работят в по-добри условия, до тях да достига хладен въздух, да имат почивка, за да не се уврежда телесното им здраве. В противен случай ще се намали производителността им и ще се наруши функционирането им, което ще доведе до други последици – травматични и социални, и те ще бъдат дългосрочни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама