Министерството на културата отпусна пари за проучване на тракийска династия в Бродилово

10:22, 23 юли 15 / Култура 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година Общинският исторически музей в Царево кандидатства и получи средства от Министерството на културата за проучването на „Тракийски династичен дом“ в местността Пастич в странджанското село Бродилово. Археологическите разкопки се финансират паралелно и от Община Царево, съобщиха от там.

Тракийският дом в Бродилово е принадлежал на местен парадинаст, контролиращ този район на Странджа през периода на късния елинизъм - II – I в. пр. Хр. Археолозите ще започнат работа през месец септември под ръководството на Деян Дичев.

Община Царево финансира археологическите разкопки в още две населени места - гр. Ахтопол и с. Синеморец. „Късноантична и средновековна крепост – гр. Ахтопол“  и  „Укрепен владетелски дом“ - с. Синеморец ще бъдат проучени от  екипите на двама видни учени от Националния археологически институт с музей при БАН - Андрей Аладжов и Даниела Агре.

За трите обекта Общината е направила постъпки да бъдат обявени за паметници на културата с национално значение. Очаква се проучванията тази година да дадат нова информация за историята на община Царево и Крайморска Странджа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама