Протестиращите почерпиха с локум депутатите

10:24, 23 юли 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С лозунги „Реформа, а не локум!“ и „Стига рязтяга локуми!“ десетки протестиращи посрещнаха тази сутрин народните представители пред служебния вход на парламента, предаде репортер на София Topnovini.bg. Гражданите предлагаха на депутатите локум с идеята да опитат и те това, което предлагат на избирателите си. 

 

Протестът е продължение от вчера, когато бе под наслов „На кафе пред парламента“. 

 

И днес се виждаха вече познатите плакати „Търсят се 160 от 240 да гласуват "За" промените в Конституцията в края на юли“. Протестиращите скандираха „Реформа или оставка“ и „Пеевски, къде пишеш съдебната реформа? Къде?“. 

 

Гроздан Караджов от Реформаторския блок (РБ) не пожела да опита от десерта. 

 

„Почерпете турците“, каза той и отиде да се срещне със събралите се протестиращите. 

 

Атанас Атанасов също от РБ опита от локума и обясни, че вече всичко се е изяснило. „Бойко Борисов и Лютви Местан са в ежеминутна комуникация“, посочи той. 

„Изключително сме притеснени, че по този начин се подменя вече внесеният законопроект за изменение на Конституцията“, каза адвокат Петромир Кънчев, представител на гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”. 

 

Изказването му е във връзка с плана на ДПС, известен като "План Б" за съдебната реформа. На практика той редуцира 2/3 от реформаторския проект. Не е ясно какви други мотиви, освен политически – за смазването на РБ, стоят зад идеята да се оттегли сегашния проект и да се внесе чисто новият, при положение, че на първото четене конституционните промени се гласуват ан блок. 

 

„Проектът, който внесе правителството, беше изключително орязан. Това беше санитарният минимум. В момента ДПС внася подменен проект, който нищо не променя, а бетонира статуквото“, категоричен е Кънчев. 

 

По думите му се  цели да се заблудят международните институции, които поставят като условие позитивен доклад от мониторига върху страната ни за влизане в Шенген. 

 

„Абсолютно целенасочено се бламира съдебната реформа“, убеден е протестиращият. 

 

Борислав Сандов от ПП "Зелените" също бе на протеста. Той се обяви срещу предложената подмяна на съдебната реформа. 

 

„Говорим си вече половин година за съдебна реформа. Предложенията на АБВ и ДПС няма да по никакъв начин да промени съдебната система, а ще разместят слоевете и в парламента“, обясни Сандов и допълни, че проблемът е сериозен. 

 

Според него, ако се стигне до тази подмяна след политическите разговори, той очаква и сериозна политическа криза. 

„Възможно е да се стигне до онова, което се случва през последните три години – оставки и протести“, каза Борислав Сандов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама